BM’den 2021 için “yıkım yılı” uyarısı

05.12.2020 - 14:11
Haberi paylaş

Kapitalizm sıradan insanların sorunlarına çare olamıyor. Birleşmiş Milletler yöneticilerine göre, 2021’de dünya büyük felaketlerle boğuşacak.

BM bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Gıda Programı Başkanı David Beasley ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, BM Genel Kurulu Covid-19 Zirvesi'nde yaptıkları konuşmalarda, küresel salgının etkileriyle birlikte 2021 yılının insanlık için bir yıkım yılı olabileceği tehlikesine dikkat çektiler.

Beasley, konuşmasında, “2021, kelimenin tam anlamıyla felaket yılı olacak” dedi ve salgın yüzünden kıtlığın çok sayıda ülke için “kapıyı çalacağı” uyarısında bulundu. Ayrıca, BM’nin kuruluşundan bu yana 2021’de en kötü insanlık krizinin yaşanacağını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros ise yaptığı konuşmada dünya aşı paylaşım programına acilen 4,3 milyar dolar destek sağlanması gerektiğini söyledi. Tedros, “Fakir ve dışlanmış kişilerin, aşıya olan izdihamda zengin ve güçlüler tarafından ezildiği bir dünyayı kabul edemeyiz. Bu bir küresel kriz ve çözümler, küresel kamu malları olarak eşit bir şekilde paylaşılmalı” dedi.

BM, hafta başında yaptığı açıklamada salgının insani yardıma ihtiyaç duyan insan sayısının yüzde 40 artmasına yol açacağı ve bu yardımların mali faturasını karşılamak için ilave 35 milyar dolara ihtiyaç olduğu saptamasında bulunmuştu. 2019 yılında küresel çapta militarizme ve silahlanmaya harcanan para bunun 55 katı.

Covid-19 salgını kapitalizmin krizini derinleştirip çelişkilerini görünür kılarken, ABD’den Tayland’a, Şili’den Fransa’ya dünyanın pek çok yerinde ezilenler sokaklara çıkarak haklarını talep etmeye devam ediyorlar. Birçok medya kuruluşu, egemen sınıflara, “pandemiyi sosyal isyanların takip edebileceği” uyarısında bulunmuştu.

Bültene kayıt ol