İskoçya, herkese ücretsiz regl ürünlerini sağlayan ilk ülke oldu

25.11.2020 - 14:47
Haberi paylaş

İskoçya, menstrüasyonla ilgili kamusal söylemini temelden değiştiren dört yıllık bir kampanyanın/mücadelenin ardından menstrüel ürünlere ücretsiz erişim sağlayan ilk ülke oldu.

İskoçya'daki okullar ve üniversiteler de dahil olmak üzere tüm kamu binalarında regl ürünleri ücretsiz bir şekilde erişilebilir olacak. Yeni kurallara göre, ürünlerin ücretsiz olarak temin edilmesinden yerel yönetimler ve eğitim sağlayıcıları sorumlu olacak.

Ülke çapında tabandan desteklenen yasa önerisi, İskoçya İşçi Partisi'nin sağlık sözcüsü Monica Lennon tarafından hazırlandı. Yasanın koronavirüs salgını döneminde daha da önemli hale geldiğini belirten Lennon "Regl, pandemide durmaz. Bu nedenle, halkın tampon, ped ve yeniden kullanılabilir ürünlere erişimini sağlamak hiç bu kadar önem arz etmemişti" dedi.

Temel hijyen ürünlerine erişim, bir insan hakkıyken yüksek oranlarda vergilendirilen hijyenik ped, tampon gibi menstrüel ürünlere Türkiye de dahil pek çok ülkede birçok kişi erişememektedir. Menstrüel ürünlere erişememek, regl yoksulluğunu ve beraberinde ciddi sağlık problemlerini getiriyor. İskoçya’da elde edilen bu kazanım regl yoksulluğuna karşı dünya çapında mücadele veren hareket için de bir dönüm noktası olma özelliğini taşıyor.

 

Bültene kayıt ol