Nevada’da eşcinsel evlilikler anayasa koruması altına alındı

07.11.2020 - 09:34
Haberi paylaş

Nevada, eşcinsel evliliği anayasa koruması altına alan ilk ABD eyalet oldu. 

”Gümüş Eyalet”teki seçmenler, daha önce eşcinsel evliliği yasaklayan bir anayasa değişikliğini kabul etmişlerdi.

ABD’nin kalan kısmı Nevada’nın 2020 seçimi oylarının sayılmasını sabırsızlıkla beklerken, Gümüş Eyalet sessizce önemli bir karara imza attı: Nevada, eşcinsel evlilikleri anayasa koruması altına alan ilk eyalet oldu ve bu konuda önceden verilmiş bir yasaklama kararını iptal etti. 

Nevada’da seçmenlerin yüzde 60’tan fazlası Salı günü yapılan oylamayla, çiftlerin cinsiyet kimliklerinden bağımsız olarak evlenebileceği ve bu evliliklerin heteroseksüel evliliklerle eşit olacağı kararını aldı. 

2002 yılında eşcinsel evlilikleri yasaklayan karar, üst mahkemenin 2015 tarihli kararıyla işlevsiz hale gelmesine rağmen, eyaletteki hak savunucusu örgütler, anayasanın eşcinsel evliliği yasaklayan maddesinin kaldırılması için mücadele ediyordu. 

Bundan böyle ABD Yüksek Mahkemesi eşcinsel evliliklerin yasaklanması kararını alsa dahi, yapılan bu anayasa değişikliğiyle Nevada’da eşcinsel çiftler evlenmeye devam edebilecek. 

Yapılan araştırmalara göre, Amerikalıların yüzde 5’i kendilerini LGBTİ+ olarak tanımlıyor. Yüksek Mahkeme’nin Temmuz ayında aldığı bir karar, insanların lezbiyen, gey, biseksüel veya trans olmalarından ötürü işten atılmalarını yasaklıyor. Buna rağmen ABD’de hâlâ LGBTİ+’ları ayrımcılıktan koruyacak federal bir mahkeme mevcut değil.

2007 yılında Amerikalıların üçte biri eşcinsel evliliklerin lehine görüş bildirirken, 2020’de bu oran büyük bir sıçramayla yüzde 60’ın üzerine çıkmış bulunuyor.

Bu yıl seçimlerde 1000’in üzerinde LGBTİ+ yerel ve ulusal seviyelerde aday olurken, bunların 600 kadarı seçilmeyi başardı.

Bültene kayıt ol