ABD seçimleri: LGBTİ+ seçmenlerin %78’i Biden’a oy verdi

06.11.2020 - 08:55
Haberi paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nde geleneksel olarak yapılan “Exit Poll” (sandık çıkışı) anketine göre, LGBTİ+ seçmenlerin %78’i Biden’a oy vermeyi tercih etti. 

2020 seçimleri, geçmiş yıllara oranla en fazla LGBTİ+ adayı bünyesinde barındırmasıyla dikkat çekiyordu.  LGBTQ Victory Fund tarafından açıklanan verilere göre, 2020 yılında gerçekleştirilen seçimlerde aday gösterilen LGBTİ+ sayısında 2018 yılına kıyasla %41'lik bir artış var.

2016 yılından beri görevde olan Trump, bu süreç içinde LGBTİ+’ların sağlık alanında ayrımcılığa uğramaması için sağlanan korumaları ortadan kaldırılmayı hedefleyen ve sadece "kadın" ya da "erkek" cinsiyetlerinin dikkate alınmasını öngören kararın yanı sıra; sağlık, istihdam, barınma, eğitim, ticaret, ordu, hapishaneler gibi sosyal yaşamın diğer alanlarında da LGBTİ+ bireylerin haklarını ihlal eden düzenlemelere imza attı. Ekim ayının başlarında Yüksek Mahkeme yargıçları tarafından, eşcinsel evlilikleri yasal hale getiren 2015 tarihli Obergefell v. Hodges davasındaki kararının bozulmasına ilişkin tutum da eşcinsel evlilikleri sona erdirmeye yönelik atılan bir adım olarak değerlendirildi.

Tüm bu gelişmelere rağmen, 2020 seçimlerinde LGBTİ+’lar oy pusulasında ve seçim döneminde daha görünür bir şekilde kendilerine yer buldu. LGBTİ+’lar önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de oy tercihlerini ağırlıklı olarak Demokratlardan yana kullandılar. 

Demokrat aday Sarah McBride, Delaware Eyaleti Senatosu'na seçilerek ülkenin ilk trans birey senatörü oldu. LGBTİ+ hakları savunucusu 30 yaşındaki Sarah McBride, zaferini “Bugünün, demokrasimizin trans çocuklar için de büyük ve yeterli olduğunu göstermesini umuyorum” ifadeleriyle twitter üzerinden duyurdu. Vermont eyaletinde ise 26 yaşındaki trans birey Taylor Small, eyalet milletvekili olarak seçildi. Demokratların adayı Small, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ülkenin beşinci trans milletvekili olduğunu duyurdu.

New York’ta ise ilk kez açık eşcinsel iki siyah LGBTİ+ Ritchie Torres ve Mondaire Jones Demokratlar adına seçim kazandı. Torres’in zaferi ABD medyasında "Tarih yazdı" manşetleriyle duyuruldu. Torres ayrıca, Kongre'nin ilk açık eşcinsel Afro-Latin üyesi olacak.

Bültene kayıt ol