Cori Bush: Missouri’nin ilk siyah kadın temsilcisi

05.11.2020 - 10:28
Haberi paylaş

Missouri eyaleti tarihinde ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisine seçilen ilk siyah kadın Cori Bush oldu. 

Bernie Sanders’ın da üyesi olduğu Demokratik Sosyalistler tarafından desteklenen Cori Bush eyaletin en büyük şehirlerinden biri olan St. Louis’den seçildi. 

Cori Bush Ferguson eylemleri sırasında aktif olarak siyasetle ilgilenmeye başladı. 2014’te St. Louis’nin Ferguson banliyösünde 18 yaşındaki Michael Brown’ın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan gösteri dalgası hızla ABD çapına yayılmıştı. Black Lives Matter (Siyahların Hayatları Değerlidir) hareketinin ulusal boyutta tanınırlık kazanması ve yayılmasında bu gösteriler etkili olmuştu. 

Missouri’deki Black Lives Matter hareketinin öncü isimlerinden biri olan Cori Bush, Demokrat Parti ön seçimlerinde yirmi yıldır eyaleti kongrede temsil eden Lacy Clay’i devirmişti. Lacy Clay’den önce 32 yıl boyunca babası Bill Clay’in temsilci olması nedeniyle Cori Bush’un zaferi eyaletteki yarım yüzyıllık bir hanedanı devirdi diye yorumlanıyor. 

Cori Bush seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada “muktedir bir azınlığın dar kafalılığıyla değil hepimizi kapsayan bir kitle hareketinin hayal gücüyle yönetilecek bir Amerika için mücadele ediyoruz” dedi. 

Bültene kayıt ol