ABD seçimlerinde sol adayların başarısı

04.11.2020 - 15:08
Haberi paylaş

ABD seçimleri bilindiği üzere sadece önümüzdeki yılın ABD Başkanı’nı değil, aynı zamanda Temsilciler Meclisi üyelerini ve Senato’nun da 35 temsilcisini belirleyecek.

Başkan dışında ABD yasama sisteminde Senato’nun da çok önemli bir yeri bulunuyor. Senato’da seçimlerden önce az bir farkla Cumhuriyetçi çoğunluk vardı. Cumhuriyetçiler 8 temsilci gibi bir farkla çoğunluğa sahipti ama 2 de bağımsız temsilci genelde Demokratlarla birlikte davranıyordu. Yani 35 senatörün katıldığı seçimlerde Demokratlar fazladan 4 temsilci kazanacak olursa Senato’yu da kazanacaklar. Ancak durum böyle görünmüyor. Demokratlar, Cumhuriyetçilerden 2 koltuk kazanmış durumdalar, şimdilik çoğunluğu oluşturamıyorlar.

Temsilciler Meclisi’nde ise Demokratlar zaten çoğunluktu ve yine çoğunluğu elde etmeyi başardı. Demokratlar Senato’da da çoğunluğu elde edebilirse Trump Başkan olsa dahi işi oldukça zor olacak.

Temsilciler Meclisine bu defa önceki döneme göre çok daha sol ve aktivizm kökenli adaylar seçildi. 2017’de Meclis’teki Demokratların daha sol adaylardan oluşması için kurulan Adalet Demokratları grubu önemli kazanımlar elde etti (Berni Sanders ve Occasio Cortez’in üyesi olduğu Demokratik Sosyalistler grubu da bu kampanyaya destek veriyor). Bu grubun dört önemli temsilcisi yeniden seçildi. Demokrat Parti’nin en sol isimleri olarak bilinen Alexandria Ocasio-Cortez ve İlhan Omar, Filistin kökenli temsilci Rashida Harbi Tlaib ve siyah kadın aktivist Ayanna Pressley yeniden seçildiler. 

Bu grubun adayı olan, siyah hareketi içerisinde önemli bir yerde bulunan iki isim de ilk kez meclise seçildi; Jamaal Bowman ve Cori Bush.

New York’tan seçilen bir başka sol aday Ritchie Torres ise Bernie Sanders’ın delege listesinde yer alan bir aktivist. 32 yaşında olan Torres muhtemelen Temsilciler Meclisi’ndeki en genç üye olacak. Torres ayrıca New York’tan seçilen ilk siyah ve ilk açık gay oldu. 

Yine New York’tan 33 yaşında bir başka sol ve ekolojist aday Mondaire Jones da seçilmeyi başardı. Jones da Torres gibi Yeşil Yeni Anlaşma’yı destekliyor.

Senato’ya ise ABD tarihinin ilk trans kadın adayı olan Sarah McBride Demokratik Parti’nin Delaware temsilcisi olarak seçilmeyi başardı.

Sadece LGBTQ adayları destekleyen Victor Fund bu yıl önceki seçimlere göre çok daha fazla LGBTQ adayın katıldığını ve seçildiğini söyledi. LGBTQ aday sayısı, önceki seçim dönemine göre yüzde 41 artışla 1006’ya çıktı.

Özdeş Özbay

Bültene kayıt ol