Avrupa: İşyeri serbest, sokak yasak

19.10.2020 - 13:18
Haberi paylaş

Avrupa'da koronavirüs salgınının ikinci dalgası yaşanırken, hükümetler bir dizi kısıtlama ilan etti.

Fransa’da artık yetkililer salgında ikinci dalganın başladığını kabul etmek zorunda kaldı. Günlük tespit edilen vaka sayısı 20 binden aşağıya düşmüyor ve hastanelerin yoğun bakım servislerinin neredeyse yüzde 40’ı Kovid-19 hastalarıyla dolmuş durumda. Gelecek iki hafta içinde bunun hızla artması bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, akşam 21.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak vakaların yüzde 60’ı okul, üniversite ve işyerlerinde gerçekleşiyor. Buna rağmen buralarda henüz uygun önlemler alınmıyor. Okullar, üniversiteler açık, işyerleri açık.

Yayımlanan veriler virüsün bulaşma yerinin esas olarak iş yerleri, okullar, üniversiteler ve sağlık merkezleri olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin Lideri Jean-Luc Mélenchon, Fransa hükümetinin yaptığı açıklamalara şu şekilde tepki gösterdi: “Vakaların yüzde 60’sı işyeri, okul ya da üniversitelerde saat 8 ile 19 arasında yaşanıyor. Fakat Macron saat 20 ile 6 arası restoran ve barları yasaklıyor. Saçmalıklar ülkesine hoş geldiniz”.

Britanya’da artan vakalar ve hükümetin yeni kısıtlama planları, ikinci dalganın geldiğini gösteriyor, Ama Muhafazakar Boris Johnson Hükümeti, kovid nedeniyle uygulamaya başladığı mali desteği sonlandırmak istiyor. Yeni alınan tedbirler pek çok kişinin ve işyerinin gelir kaybına yol açacak, fakat devlet desteği ya azalacak ya da hiç olmayacak. Aldığı kararlarla işsizliği artıracak olan Johnson hükümeti, bu durumdan ise yine işçileri sorumlu tutma hazırlıkları içinde.

Bültene kayıt ol