Trump’ın ırkçı ve katil polisleri

03.09.2020 - 13:14
Haberi paylaş

ABD’de ırkçı polis cinayetleri hız kesmiyor. 

Özellikle 25 Mayıs’ta bir polis George Floyd'un boynuna dakikalarca dizini bastırarak ölümüne neden olmuştu. Bu katliamın görüntülerinin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından ABD’de siyahların ve beyazların birlikte örgütlediği “Siyahların hayatı Önemlidir” eylemleri bütün eyaletlere damga vuruyor. Gösteriler bazı bölgelerde ayaklanma boyutuna ulaştı.

Gösterilerin arkası gelecek gibi görünüyor. Bunun bir nedeni Trump’ın seçim kampanyasını ırkçı polislerin sivil silahlı ırkçı ve faşistlerin saldırganlığı eşliğinde sürdürmeye başlamış olması. Trump antifaşistlerin üzerine arabalarını süren, ateş açan sivil ırkçıların kendilerini savunduğunu söylüyor.

Fakat gösterilerin durmayacak olmasının bir başka nedeni daha var.

Poşetle boğmuşlar

Dün medyayla ABD’de polislerin Mart ayında yaptıkları bir gözaltının görüntüleri paylaşıldı. Mart ayında New York’un Rochester kentinde Afro-Amerikalı Daniel Prude polis tarafından kafasına geçirilen poşetle boğuluyor. Görüntülerde, Prude'un, teslim olmasına ve elleri arkadan kelepçelenmesine rağmen polis tarafından kafasına poşet geçirilerek yere bastırıldığı görülüyor. Üstelik Prude polisin tüm uyarılarına uygun bir şekilde teslim oluyor.

Prude bilinçsiz bir şekilde hastaneye kaldırıldıktan sonra solunum cihazına bağlansa da 7 gün sonra hayatını kaybetti. Otopsi raporu Prude'un ölümünü, ''fiziksel baskı sonucu boğulma komplikasyonları'' ve cinayet olarak kayda geçti.

ABD’de ırkçılık, Trump’ın ırkçı polislerinin cinayetleri sona ermeden ırkçılığa karşı başlayan isyanın neden sonlanmayacağı, polisin Mart ayında işlediği bu cinayette de görülüyor.

Irkçılık karşıtı eylemler siyahlar için bir ölüm kalım mücadelesine dönmüş durumda.

Bültene kayıt ol