ABD’de Jacob Blake isyanı büyüyor

27.08.2020 - 00:11
Haberi paylaş

ABD'de polis Wisconsin eyaletinde bir siyah yurttaşı daha vurdu. Jacob Blake için düzenlenen gösterilerde ise iki kişi silahla öldürüldü.

Mayıs ayının sonunda George Floyd’un öldürülmesinin ardından ABD’de başlayan ve haftalardır devam eden protestolarda 16 ila 25 milyon kişi adalet için sokaklara çıkmıştı.

Ancak devlet güçlerinin siyahlara yönelik şiddeti devam ediyor. 29 yaşındaki Jacob Blake, Kenosha'da arabasına binmek için kapısını açtığında polisin açtığı ateşte vuruldu. Avukatlar, polisin sıktığı yedi mermiden en az birinin Blake'in omuriliğinden geçtiğini ifade etti. Doktorlar, Blake'in vücudunun felç olduğunu ve bacaklarını kullanıp kullanmayacağının henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Üç çocuk babası Blake, üç çocuğu da arabanın içinde korkudan çığlık çığlığa bağırırken vuruldu. Blake'in midesinde de delikler oluştu, kolu yaralandı ve böbrek ve karaciğeri zarar gördü.

Öfke patlaması

Jacob Blake’in vurulmasının ardından bir kez daha kitlesel eylemler başladı. Gösterilerde bina ve araçlar ateşe verildi; eyalet valisi, polise yardım etmeleri için Ulusal Muhafız birliklerini harekete geçirdi.

Kenosha kentinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı ancak bunlar da eylemleri durdurmadı.

Jacob Blake’in kız kardeşi, ağabeyinin vurulması hakkında “Üzgün değilim, öfkeliyim. Acımanızı istemiyorum. Değişim istiyorum” ifadelerini kullandı.

Aşırı sağcı saldırı

Gösterilerin üçüncü gününde ise silahlı bir saldırgan, iki eylemciyi silahla vurarak öldürdü. 17 yaşındaki şüpheli Kyle Rittenhouse olay anında polis tarafından gözaltına alınmazken, daha sonradan yakalandı.

İki kişiyi yarı otomatik silahla öldüren saldırgan bunun ardından ellerini kaldırarak polise teslim olmaya çalıştı, göstericiler katilin o olduğunu bağırmasına rağmen polisin katilin yanından geçip gittiği videolar sosyal medyada paylaşılıyor.

Rittenhouse’un cinayetten önce sağcı Daily Caller adlı yayın organına demeç verdiği, “vandallıklara karşı mülkleri korumak için silahıyla sokakta olduğunu” söylediği bildiriliyor. Katilin sosyal medya hesaplarında beyaz üstünlükçü yorumlar yaptığı, “Siyahların Hayatı Önemlidir” hareketine karşı ırkçıların polisi savunmak için ürettiği “Mavilerin Hayatı Önemlidir” sloganını benimsediği basındaki haberlerde yer aldı.

Eylemlere müdahale etmek üzere sağcı çetelerin bölgede olduğu biliniyordu.

Trump göstericilere saldırdı

Trump, Twitter'dan "Bugün, hukuk ve nizamı yeniden sağlamaları için Wisconsin'in Kenosha kentine federal güvenlik güçlerini ve Ulusal Muhafızları gönderiyorum" paylaşımında bulundu.

Irkçı başkan ayrıca "Amerikan sokaklarındaki yağmayı, kundaklamaları, şiddeti ve hukuksuzluğu desteklemeyeceğiz" dedi.

NBA’de boykot

Siyahların vurulmasına karşı eylemlerin yaygınlığı, NBA takımlarından Milwaukee Bucks’ın Orlando Magic ile yapacağı boykot etmesine yol açtı.

Wisconsin eyaletinin takımının oyuncuları protesto amacıyla maça çıkmadı. Bunun üzerine NBA Yönetimi Çarşamba akşamı oynanacak olan üç play-off maçını da erteledi.

Bültene kayıt ol