Belarus’ta hileli seçimler: Halk diktatöre karşı sokakta

10.08.2020 - 07:57
Haberi paylaş

26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun seçimi %7’ye karşı %80 oyla kazandığını açıklamasının ardından protesto gösterileri başladı.

Belarus’ta muhalefetin ortak adayı olarak seçimlere giren 37 yaşındaki kadın aday Svetlana Tikhanovskaya, seçimden önceki akşam güvenlik nedeniyle saklanmaya başlamıştı.

Seçim günü başkent Minsk’in etrafında kontrol noktaları oluşturularak şehre giriş çıkışlar kapatıldı. Şehirde de devlet güçleri güvenlik önlemleri aldı. Minsk şehir merkezinde, park yasağı getirilen idari binaların etrafına metal bariyerlerin yerleştirildi ve polis devriyeleri artırıldı. Bunun yanında seçim günü Belarus’ta internete erişimde sıkıntılar yaşandı.

Devlet yayın organı MIR'ın açıkladığı sandık çıkış anketine göre, Lukaşenko oyların yüzde 79,7'sini alarak yeniden devlet başkanı seçildi. Ankete göre, Tikhanovskaya'nın oy oranı yüzde 6,8'de kaldı.

Mayıs'ta hükümet karşıtı bir gösteriye katıldığı için hapse atılan eşinin yerine seçimlere giren Tikhanovskaya, "Ben gözümle gördüğüme inanırım. Çoğunluğun bizimle olduğunu gördüm" dedi.

Seçimlerin sonuçlarıyla ilgili ilk bilgilerin ardından, “Avrupa’nın son diktatörü” olarak anılan Lukaşenko’ya karşı protesto gösterileri başladı. Başkent Minsk’in yanı sıra Belarus’un 20 ayrı şehrinde daha halk sokağa çıktı.

Polis, başta Minsk olmak üzere birçok kentte göstericilere ses bombaları, biber gazı, tazyikli su ve copa saldırdı. Polis saldırılarında yaralananlar oldu. Polisin çekilmeye zorladığı noktalardan başka ana caddelere geçen eylemcilere ara sokaklarda dahi gözaltı yapıldı.

Brest bölgesindeki Kobryn şehrinde ise çevik kuvvet polisleri kalkanlarını indirerek göstericilere saldırmayı kesince alkışlandılar.

Gecenin sonunda birçok yerde polis göstericileri dağıttı. Ancak protestoların bugün de devam etmesi bekleniyor.

Diktatör Lukaşenko, rakibi Tikhanovskaya'yı "küçük zavallı kız" olarak nitelendirmiş ve "ülke dışındaki patronların kuklası" olmakla suçlamıştı. Tikhanovskaya, Temmuz ayında diğer iki kadın aday Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo'nun da desteğini alarak seçimlere girdi.

Bültene kayıt ol