Bolivya’da cunta rejimine karşı grev

09.08.2020 - 09:52
Haberi paylaş

6 Eylül’deki seçimlerin Ekim ortasına ertelenmesi üzerine, Bolivya’da darbecilere karşı protestolar ve süresiz grev başladı.

Geçtiğimiz yıl ABD destekli bir cunta, Bolivya’nın yerli halklardan olan ilk başkanı Evo Morales’i gayrimeşru bir şekilde devirmişti.

Şimdi Bolivyalılar, demokrasiye dönülmesi için bir kez daha sokaklarda.

Seçim kurulunun 6 Eylül’deki seçimleri koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 18 Ekim’e ertelemesi üzerine sendikalar ve çeşitli toplumsal hareketler genel grev ilan etti. 3 Ağustos’tan beri grevin yanı sıra gösteriler ve yol kesme eylemleri sürüyor.

Bolivyalı İşçiler Sendikası (COB) ülkenin 75 ayrı noktasında blokaj eylemi yapıldığını vurguladı.

Yerli Tarım İşçileri Federasyonu başkanı Ponchos Rojos, artık yalnızca demokratik seçim talep etmediklerini, cunta rejiminin bütünüyle gitmesini istediklerini söyledi.

Gösterilere destek verenler arasına son olarak maden işçileri de katıldı.

Seçim kurulu, protestolarda yer alan 7 ana örgütü, seçim sürecini birlikte yürütmek için diyaloğa davet etti. Ancak COB, bunlara katılmayacağını ilan etti.

Dünkü eylemler sırasında Samaipata, Santa Cruz bölgesinde 60 tarım işçisinin polis tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor.

Ülkedeki önemli yerli direnişi liderlerinden Felipe Quispe 'El Mallku' da, tarihsel olarak Evo Morales’in rakibi olmasına rağmen, darbeye karşı gösterilere katıldı ve bunun Evo Morales’le değil demokrasiyle ilgili olduğunu söyledi.

Hükümet ve rejim yanlısı medya, göstericilerin blokaj noktalarında sağlık malzemelerinin ve ambulansların geçişine izin vermediğini iddia ediyor. Eylemciler ise bunun aksini kanıtlayan görüntüleri sosyal medyada paylaştılar.

Bültene kayıt ol