ABD: Siyahların hayatı için grev çağrısı

12.07.2020 - 09:43
Haberi paylaş

Bir dizi sendika ve kampanya, 20 Temmuz Pazartesi günü “siyahları hayatı için” grevi örgütlüyor.

On binlerce fastfood çalışanı, bakım emekçileri ve havaalanı işçisi belirlenen günde greve çıkacak. Birçok başka sektörde, katil polisin George Floyd’un boynuna dizini basılı tuttuğu süre olan 8 dakika 46 saniye boyunca iş bırakılacak. Grevi tarım emekçileri sendikası, saatlik minimum $15 ücret için mücadele kampanyası, Black Lives Matter hareketi gibi birçok grup destekliyor.

Ülke çapındaki grev gününde aynı zamanda Boston’dan Los Angeles’a 25’ten fazla şehirde yürüyüş ve protestolar düzenlenecek.

Grevin örgütçülerinden Ash-Lee Woodard Henderson, şirketlerin iktidarının ırksal adalete bir tehdit olduğunu düşünüyor: “Şirketler siyahların yaşam hakkını desteklediklerini söylüyorlar. Ancak iş modelleri, siyah emeğini sömürme üzerine. ‘Yaşanacak bir ücret’ olarak kuruşlar ödeyip kritik işlerde çalışan siyahlar Covid-19 günlerinde öfkelendiğinde şaşırıyorlar”.

Hizmet Çalışanları Uluslararası Sendikası (SEIU) tarafından yapılan greve destek açıklamasında da “ırksal adalet sağlanmadan ekonomik adaletin sağlanamayacağı” vurgusu yapılıyor.

Bakım evi emekçisi Trece Andrews ise “20 yıldır çalışıyorum ve hâlâ saatte $15.81 kazanıyorum. Koronavirüs devam ederken ırkçılık da sürüyor, ikisi birbirine bağlı gibi” diyor.

Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan kitle gösterilerinin sonucunda, Haziran ayında da bir gün greve gidilmişti.

Bültene kayıt ol