Seattle’da otonom bölge ilan edildi

12.06.2020 - 09:46
Haberi paylaş

George Floyd’un öldürülmesi üzerine başlayan gösterilerin radikalleştiği ABD’nin Seattle kentinde, bir bölge devlet denetiminin dışında özerk bölge ilan edildi.

Kentte geçtiğimiz cuma günü gözyaşartıcı gaz kullanımının 30 gün süreyle yasaklandığı duyurulmuştu ancak polis haftasonu boyunca protestoculara gaz atmaya devam etti. Günler süren saldırıların ardından polis geri çekildi ve barikatlarla çevrilmiş bir bölge aktivistlerin denetimine geçti. 

Göstericiler, barikatlarla çevirdikleri bölgenin girişine “Şu anda ABD’den ayrılıyorsunuz”, “Özgür Capitol Hill’e giriyorsunuz”, “Burası Seattle halkının mülküdür”, “Capitol Hill Otonom Bölgesi”, “Halkın cumhuriyeti” yazdılar.

Talepler

Bölge yönetiminin talepleri arasında Seattle polis teşkilatının finansal kaynaklarının kesilmesi, bunun yerine sağlık sisteminin toplumsallaştırılması ve ilaçlara erişimin kolaylaştırılması, bir ayrıcalık değil hak olan barınmanın herkes için ücretsiz olması, öğretmen maaşlarının artırılıp eğitimin ücretsiz hâle getirilmesi, belgesiz tüm göçmenler için yurttaşlığa geçiş süreçlerinin başlatılması, polis şiddetiyle ilgili gerekli adımların atılması, hapisteki tüm beyaz olmayan mahkûmların yeniden yargılanması da yer alıyor.

Fox News gibi yayın organlarının ve Trumpçıların “savaş lordları tarafından yönetilen terör kampı” olarak göstermeye çalıştığı bölgenin içinden barışçıl bir hayata, ücretsiz yemek dağıtımı ve ilaç desteğine dair görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Jonathan Rundle adlı blogcu, basının anlattıklarına karşı bölgeyi bizzat gidip ziyaret ettiğini, “silahlı korumalar” veya “her yerde kimlik kontrolleri” gibi medyada çıkan haberlerin ve polisin öne sürdüklerinin yalan olduğunu gördüğünü yazdı.

TheStranger.com adlı internet sitesi ise bölgede yaşayan beş kişiyle röportajlar gerçekleştirdi. Mahalle sakinlerinin hepsi polis gittiğinden beri barışçıl bir ortamın olduğunu, güvenlik sorunlarının olmadığını aktarıyorlar.

Polis dün bölgeye girmeyi denedi. Ancak el ele vererek zincir kuran aktivistler, fazla direniş olmadan polisin geri çekilmesini sağladılar.

Trump’ın tepkisi

"Seattle'ın anarşistler tarafından işgal edilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Donald Trump, eyalet valisi ve belediye başkanını da 'yeterince sert' olmamakla suçladı.

Trump, "Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ve Washington Valisi Jay Inslee, işleri yoluna koymazsa, biz koyarız" ifadelerini kullandı.

Vali Inslee'ı Ulusal Muhafızları görevlendirmeye çağıran Trump, bir şekilde olayın çözülmesi gerektiğini ve göstericilerin 'kentin en önemli' konumunu işgal edemeyeceğini vurguladı.

Bültene kayıt ol