Almanya’da yüz binden fazla kişi ırkçılığa karşı yürüdü

08.06.2020 - 10:07
Haberi paylaş

Mitinglere katılım beklenenin çok üzerindeydi.

Amerika'da Georg Floyd'un ırkçı polis tarafından öldürülmesinin ardından Almanya'da da onbinler ırkçılığa ve polis şiddetine karşı meydanlardaydı. 

Amerika'da sadece 2015'ten beri 5338 kişi polis tarafından öldürüldü. Öldürülenlerin çoğunluğu Afroamerikan öldürenler de beyaz polisler. 

Başta Berlin, Münih, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Hannover, Köln, Mannheim olmak üzere, birçok şehirde organizatörlerin beklediği rakamların çok çok  üzerinde,  onbinlerin katıldığı gösteriler düzenlendi. Gösterilerde, Amerika'daki ırkçı polis şiddeti lanetlenirken Almanya'daki ırkçı sağ tehlikeye de dikkat çekildi. 

Koronavirüs nedeniyle çoğunlukla 500-1000 kişilik eylemler olarak planlanan mitinglere katılım beklenilenin çok üzerinde oldu. Bazı şehirlerde miting birkaç alana dağıtıldı.  

Köln’de, Deutze Weft alanında bin kişi için izin verilen mitinge 25 binden fazla insan katıldı. 

Hamburg’da ise korona önlemleri nedeniyle 800 kişinin katılmasına izin verilen mitinge yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Hamburg polisi miting sırasında sosyal medya üzerinden “Irkçılığa toplumumuzda yer yok” mesajı yayımladı.

Berlin'de, 1500 kişinin geleceği bir sessiz bir miting planlanırken, katılanların sayısı 15.000'in üzerindeydi . Polis meydana girişleri fazla sıkışıklıktan dolayı kapattı. Katılanların çoğu siyah giymişlerdi.  Kitle 8 dakika 46 saniye (Georg Flod linç edilme süresi) yere oturarak, dize çökerek ırkçılık kurbanlarını andı. 

200 kişi beklentili olarak düzenlenen Münih mitingine 25.000 üzerinde katılımcı olunca, Korona koşulları göz önüne alınarak, miting birbirine yakın iki ayrı meydana alınmak zorunda kaldı. 

Frankfurt'ta, 5 Haziran cuma günü 3000 kişinin katıldığı bir miting düzenlendi. Mitingdeki konuşmacılar, Almanya'da da göçmen ve siyah tenlilerin, ırkçılık ve ayrımcılık kurbanı olduklarını dile getirdi. 1990'dan beri polis şiddeti ile hayatını kaybedenlerin (9 kişi) isimleri okunarak, Almanyadaki ırkçı polis şiddetine dikkat çekildi. Irkçı saldırıya uğrayan göçmenler konuşmalar yaparak ırkçılığı lanetledi. Ayrıca ırkçılığın toplumu bölmesine müsade etmeyeceklerini de dile getirdiler. 

6 Haziran Cumartesi günü, Frankfurtta'da Korona salgını nedeniyle ancak  birkaç yüz kişinin katılacağı beklentisi ile hazırlanan miting, kitlesel katılım sebebiyle Münih'te olduğu gibi Frankfurt'ta da ikiye bölündü. Biribirine yakın olan Römerplatz ve Pauls platz'ta yapılan ve toplam 15.000 kişinin katıldığı mitingde konuşan Frankfurt Belediye başkanı Peter Feldman‚ nefrete ve ırkçılığa kesinlikle anlayış göstermeyeceklerini, yer vermeyeceklerini dile getirirken, diğer konuşmacılar da Almanya'daki polis şiddeti ve ırkçılığa dikkat çekti. Katılımcılar yere oturarark, dize çökerek, ırkçılık kurbanlarına saygı duruşunda bulundu.

Son haftalarda Korona salgınını bahane edip sokak etkinlikleri düzenleyen ırkçılar sadece Frankfurt'ta değil Almanya genelinde sokağa çıkıp, sağlığa zararlı ırkçı fikirlerini yayamadılar.  

Bu etkinliklerin uzun hazırlıklar yapılmadan, hemen hepsi internet üzerinden bireylerin çağrısıyla yapıldı. 

Göze çarpan başka bir özellikte genç yaş yoğunluklu olması, göçmen kökenli gençlerin kendi ırkçı karşıtı platformunu oluşturup Almanya genelinde MIGRANTIFA pankartı altında mitinglere katılması ve konuşmalar yapmasıydı.

Mustafa Korkmaz

Bültene kayıt ol