Hollanda: Binlerce genç ırkçılığa karşı eylemlere katılıyor

07.06.2020 - 18:00
Haberi paylaş

Hollanda'da George Floyd için adalet eylemlerine kitlesel katılım... Galip Sönmez yazdı.

George Floyd'un ırkçı polis şiddetiyle boğularak öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu.

Hollanda'da 21 Mart Uluslararası  Irkçılıkla Mücadele Komitesi'nin  öncülüğünde (Kick out,  Zwarte Pıet , Trans Resistance NL ), diğer sol -sosyalist  örgütlelerin de katılımıyla 1 Haziran'da Amsterdam Meydanı'nda ırkçılık karşıtı bir eylem yaptık.

Eylem 1,5 metre fiziki mesafe, maske,eldiven ve dezenfektan  önlemliydi.

Belkentiler  200 ya da 300 kişinin katılacağı yönündeydi. Başlangıçta koronavirüs salgını sebebiyle belirlenen kurallara uyum oranı  yüzde  90 civarındaydı.  

Meydan bir anda çoğunluğu gençlerden oluşan aktivistler tarafından dolduruldu. 

Gösteriye Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsma'da katıldı. Irkçı ve aşırı sağcı basın, kalabalık eylemi fiziki mesafeye uyulmadığı bahanesiyle karaladı. Kolluk kuvvetleri neden müdahale etmedi sorusunu ortaya attı.  Belediye başkanı ise polis müdahalesinin daha vahim sonuçlara yol açağını belirterek, gösteriyi ve eylemcilerin kontrollü bir şekilde dağılmasını savundu.

Irkçılık karşıtı eylemler  her gün farklı farklı şehirlerde yayılarak devam ediyor.  2 Haziran'da Den Haag, Mastircht, Tılbug, Nıjmegen,  3 Haziran'da Rotterdam, 4  Haziran'da Utrecht  Arnhem de binlerce kişinin katılımıyla devam etti.

Koronavirüs salgını sebebiyşe  Hollanda'da binlerce işçi ,işsiz kalırken açıklanan  ekonomik destek paketleri, diğer ülkelerde olduğu gibi daha çok   işçi ve yoksullara yardım yerine , bankalara ve büyük holdinglere  aktarılıyor.

Hayat pahalılığı her geçen gün artarken,  eğtimin kalitesinin düşmesi  ve  paralı hale gelmesini, sağlık hizmetlerinin pahalanmasını, önemli ilaçların sağlık sigortası  tarafından ödenmemesi gibi durumları da unutmamak gerekiyor.

Üstüne üslük çoğulcu bir toplum olan Hollanda'da, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi, ırkçı partiler de etkili durumda.

Hollanda'da siyahlarla dayanışmak için eylemlere katılan gençlerin kararlılığı, Leon Troçki'nin 'kitlelerin ne zaman  harekete geçeceğini  bilemeyiz, ona göre hazırlıklı olmalıyız' sözleri üzerine bir kez daha düşündürdü.

Galip Sönmez

Bültene kayıt ol