Amerikalılar ırkçılığa karşı sokakta: 'Siyahların hayatı önemlidir!'

07.06.2020 - 10:59
Haberi paylaş

George Floyd’un cenaze törenleri devam ederken, ırkçılık karşıtı gösteriler de büyüyerek sürüyor.

İsyan dalgası başladığından beri gösteri yapılan şehirlerin sayısı 150’ye ulaştı. İnsanlar pandemiye ve polis şiddetine rağmen yüz yıllardır sürgelen ırk ve sınıf eşitsizliklerine karşı eşitlik ve özgürlük talep ediyor.

Dün ABD’nin dört bir yanında yüzbinlerce kişi eylemlere katıldı. Gösterilere hem Floyd’un ölümünün yarattığı hüzün hem de ırkçılığa karşı mücadele kararlılığı damgasını vurdu.

Minneapolis’teki gösteride, öfkeli kalabalığın “Evine dön” dediği Belediye Başkanı Jacob Frey geri çekilmek zorunda kaldı. Polisi fonlamayı durdurma çağrılarını reddeden Frey, eylemden çıkarken de “Utan” haykırışlarıyla karşı karşıya kaldı.

Polisin finansal kaynaklarının kesilmesi, polis teşkilatının küçülmesi, tasfiye edilip yeniden yapılandırılması gibi talepler ülkenin dört bir yanında dillendiriliyor. Bazı eyaletlerde polisin yetkilerini sınırlandıran reformlar uygulanmaya başlandı.

Harlem’deki gösteride “Boynumuzdan inin” sloganları atılırken, ırkçılığın ABD’nin original günahı olduğu vurgulandı.

Ülkenin başkentinde Beyaz Saray önünde yapılan gösteriye 10 bin kişi katıldı.

Philadelphia’da eylemler başladığından beri gerçekleşen en büyük gösteriye 76ers basketbol takımının oyuncuları da katıldı. Denver’daki eylemlerde de yerel futbol takımı Broncos’un oyuncuları yer aldı.

Portland ve Seattle’da polise gaz kullanımını pandemiyi de göz önünde bulundurarak azaltmaları talimatı verildi.

Kaliforniya’nın Simi Valley kentinde, iki bin kişi polis şiddetinin sona ermesi için yürüdü. Burası, 1992’de Rodney King’i öldüren polislerin aklanması üzerine isyanın başladığı yerdi.

Dallas, San Antonio ve Atlanta’da sokağa çıkma yasakları kaldırıldı.

Buffalo’da Cumartesi günü 75 yaşındaki bir aktiviste şiddet uygulayan iki polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı. Polis teşkilatı ise şiddet uygulayanları savundu.

İki haftaya yaklaşan gösterilerde “Siyahların hayatı önemlidir” sloganı öne çıkıyor.

Bültene kayıt ol