Aynı gemide değiliz: ABD’li milyarderler salgın sürecinde zenginleşti

24.05.2020 - 13:14
Haberi paylaş

Birçok ülkede “ekonomilerin” çökeceği iddiasıyla normalleşme çabaları tartışılıyor. Dünyanın en büyük kapitalist ülkesi ABD’nin milyarderleri ise sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı günlerde kârlarına kâr katmaya devam etti.

Koronavirüs krizi başladığından beri egemen sınıflar, işçilerle patronların bu durum karşısında “aynı gemide” olduğunu anlatıyorlar.

Ancak hiçbir ülkede işçiler için gerekli tedbirler tam olarak alınmazken, kriz paketleri sermayenin ihtiyaçlarına yönelik açıklanıyor.

Milyarderler ise zenginleşmeyi sürdürüyor.

Vergi Adaleti için Amerikalılar ve Politik Çalışmaları Enstitüsü’nün Eşitsizlik Programı tarafından yayınlanan rapora göre, Mart ortasından Mayıs ortasına kadar geçen karantina sürecinde, ABD’nin en zenginleri servetine servet katmaya devam etti.

Forbes’in 18 Mart-19 Mayıs arasında ABD’nin 600’den fazla milyarderinin gelirlerine ilişkin verilerine dayanan raporda, en büyük sermaye gruplarının net serveti bu iki aylık süreçte %15 arttı.

ABD’li kapitalistlerin toplam refahı iki aylık süreçte 434 milyar dolar büyüdü.

Birçok yerde Amazon işçileri tedbirler alınmadığı için iş bırakırken, şirketin patron Jeff Bezos 34.6 milyar dolar zenginleşerek bu süreçte en kârlı çıkan isim oldu. Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg de pandemic döneminde servetine 25 milyar dolar daha kattı. Tesla’nın sahibi Elon Musk’ın serveti son iki aylık süreçte %48 artış gösterdi.

Bültene kayıt ol