Aşırı sağ kışkırtıyor: Karantina karşıtı eylemler kime hizmet ediyor?

21.04.2020 - 09:27
Haberi paylaş

ABD ve Brezilya'yı yöneten iki otoriter lider, karantina karşıtı eylemleri kışkırtıyor.

800 binden fazla kişinin koronavirüse yakalandığı ve 42 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ABD'de Trump'ın çağrısıyla sokağa dökülen aşırı sağcılar, karantina önlemlerine son verilmesi ve üretimin derhal başlaması talep ediyor.

Demokrat valileri hedef alan Trump, salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerin son bulması ve bir an önce üretime geçilmesini savunuyor.

Minnesota, Virginia ve Michigan gibi demokrat valilerce yönetilen eyaletlerde başlayan karantina karşı eylemler Ohio, Kentucky, Kuzey Carolina ve Utah'a yayıldı. Cumhuriyetçi valiler tarafından yönetilen Maryland, Texas, California, Arizona, Wisconsin, Nevada ve New Hampshire'da gösteriler gerçekleşti. Göstericilerin çoğunun maske takmadığı ve aralarına mesafe koymadıkları gözlendi. 

Gösterilere katılanların taşıdığı pankartlarda çalışmaya geri dönüş talebi öne çıkıyor. 22 milyon kişinin işsizlik maaşı başvurusunda bulunduğu bir ortamda Trump virüs hakkındaki komplo teorilerini besleyip, Twitter aracılığıyla eylemleri kışkırttı. Ancak gösterilerin amacının işsizlere iş bulmaktan çok, dev şirketlerin yeniden kar etmesi için kışkırtıldığı ortaya çıktı.

Amerika'da çoğunlukla Cumhuriyetçi Parti yanlısı olan eyaletler, Kovid-19 nedeniyle alınan önlemleri gevşetti ve 20 Nisan itibariyle üretimin yeniden başlaması için kararlar aldı.

Boeing başta olmak üzere sanayi devleri fabrikaları yeniden açma ve üretimi başlatma kararı aldı.

Güney Amerika'da ise bir diğer aşırı sağcı Bolsonaro, kapitalistlerin kışkırttığı karantina karşıtı eylemlere maskesiz ve eldivensiz katıldı. Brezilya'yı yöneten emekli asker, salgını yaz yağmuruna benzetmişti. Ülkede 40 binden fazla kişi enfekte durumda ve 2558 kişi hayatını kaybetti. 

Bültene kayıt ol