İsrail seçimleri: Hükümet kuramasalar da sağın zafer iddiasıyla sonuçlandı

17.03.2020 - 07:04
Haberi paylaş

Sağcı partiler İsrail seçimlerinde zafer kazandılar ve tüm Filistin Batı Şeria'sını ilhak edecek bir hükümet vaat ettiler.

Sonuçlar, İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) Sağ bloğun çoğunluğu kazanmada bir koltuk eksik kaldığını  gösteriyor. Mecliste haftalarca sürebilecek  hükümet kurma çalışmalarının, başka bir seçimle  sonuçlanabileceği söylenebilir.

İsrail’in ırkçı, savaş yanlısı cumhurbaşkanı Binyamin Netanyahu seçim sonucunu Pazartesi günü “sağ kanat birliği için büyük bir zafer” diyen bir konuşma ile kutladı.

Neredeyse bir yıl süren siyasi çıkmazlardan ve üç seçimden sonra destekçileri, seçimi büyük oy farkıyla kazanmış gibi tepki verdiler.

Batı Şeria'nın büyük bölümünü ilhak etme sözünü tekrarladığında salondan büyük bir alkış yükseldi.

Sonuç, geçen yıl Eylül ayında yapılan ve oy eşitliği ile biten önceki seçimlerin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında,  sağ için oy artışı oldu.

Gelişim

Likud partisi üyeleri, Netanyahu’nun  Filistin topraklarını ilhak etme ve İran’a karşı gerici Arap hükümetleriyle birlikte çalışma  vaatlerine daha fazla onay verdi.

Bu oy artışı, Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump'la birlikte Filistinliler üzerinde kalıcı hakimiyet anlamına gelen sözde “barış anlaşmasını” imzalamak için görünmesinden sadece birkaç hafta sonra geldi.

Filistin Yönetimi tarafından reddedilen bu anlaşma, İsrail'in 1967'den beri işgal ettiği Batı Şeria'nın büyük bölümünü ilhak etmesini sağlayacak.

Yüz binlerce İsraillinin çalınan Filistin topraklarında yaşadığı geniş Batı Şeria yerleşim blokları resmen İsrail'in bir parçası olacak.

İsrail ayrıca Ürdün Vadisini alacak ve Filistinlilere hala İsrail askeri kontrolündeki parçalanmış toprak parçalarından oluşan bir “devlet”  bırakacak.

Hala bir Filistin devletinden söz eden partiler artık çok önemsiz. Netanyahu'nun başlıca rakibi Benny Gantz da işgali sona erdirmekten hiç söz etmedi, bunun yerine İsrail başbakanına karşı yolsuzluk iddialarına odaklandı.

Netanyahu şimdi İsrail'de alışılmış olan bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışıyor.

Partisi Likud'un, hükümetin Filistin topraklarını almayı daha da ileri götürmesini isteyen daha küçük sağ kanat ve dini gruplar tarafından destekleneceği neredeyse kesin.

Bu koalisyon hala Knesset'te çoğunluk sağlamaktan bir koltuk eksik. Netanyahu şimdi İsrail'in merkez solundan  vazgeçecek politikacılar bulmaya çalışacak.

Aşırı sağ Yamina grubunun lideri ve şu anda İsrail'in Savunma Bakanı Naftali Bennett, tüm Batı Şeria'yı ilhak edecek bir hükümet için mücadele etmeye söz verdi .

Filistinli diplomat Saeb Erekat, "Netanyahu'nun kampanyası işgal ve çatışmanın devamıyla ilgili" dedi.

“Yerleşim, ilhak ve ırkçılık İsrail seçimlerini kazandı.”

Socilaist Worker’dan çeviren TN.

Bültene kayıt ol