Malala ve Greta buluştu

27.02.2020 - 10:45
Haberi paylaş

İklim aktivisti Greta Thunberg ve Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yusufzay, İngiltere’de bir araya geldi. 

Greta, birlikte çekilen fotoğrafı "Bugün rol modelimle tanıştım. Başka ne diyebilirim ki?" başlığıyla paylaştı. Malala ise aynı fotoğrafa, Greta’nın iklim eylemlerine atıfta bulunarak "Uğruna okulu kıracağım tek arkadaşım" başlığını koydu.

Pakistan’da Taliban yüzünden okuldan ayrılmak zorunda kalan Malala, genç yaştan itibaren aktivisttir. BBC için takma isim ile, Taliban baskısı altındaki hayatı anlatan bir blog yazmaya başlar. Genç bir kızın, koydukları kurallara karşı çıktığını gören Taliban'ın tetikçileri, Malala’yı savunmasız bir anında yakalayıp suratından vurur. Genç aktivist uyandığında ülkesinden uzakta, bir hastanededir. Hikayesi yayılmıştır. Dünyanın her tarafından gelen desteklerle kız çocuklarının hakettikleri eğitimi almaları için bir vakıf kurar. Kızların eğitim haklarını savunur, okumaları için gerekli olanakları oluşturur. 2014’te Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldüğünde, tüm dünyaya kendisi gibi eğitime erişimi olmayan on milyonlarca kızın hikayesini duyurmayı başardı. Hala yılmadan, pes etmeden kendini adadığı yolda yürüyor.

Greta Thunberg ise çok daha tanıdık bir isim. 2018 yılında, medyada çok yankı yaratan "İklim İçin Okul Grevi" ile tanındı. İsveç hükümeti, karbon salımını azaltmayı hedefleyen Paris Antlaşması'na uygun davranmadığı sürece okula gitmemeye ve gitmediği günlerde grev yapmaya karar verdiğini duyurdu. Sürekli grevi sadece üç hafta sürse de bu üç haftanın sonunda Cuma günleri aksatmadan okulunun önünde dövizi ile greve oturdu. Okulunun önünde yaptığı bu grev, zaman geçtikçe tüm dünyaya yayıldı. Gelecek için Cumalar ya da Fridays for Future olarak da bilinen okul grevleri iki yüzü aşan ülkede gerçekleşiyor. Her Cuma günü binlerce öğrenci, gelecekleri için eğitimlerine ara veriyor ve yetişkinlere iklim krrizini engellemeleri için çağrıda bulunuyorlar. Greta ise siyasi kişilikleri iklim krizinin aciliyetini anlatmaya devam ediyor. 

Greta ve Malala’nın buluşması neden önemli ? Malala 21 yaşında, Greta ise 17 yaşına bastı. Bu iki genç kadın, daha iyi bir şimdi ve daha iyi bir gelecek için savaşıyor. Pakistanlı bir kadın olarak Malala, cinsiyet eşitsizliğinin hüküm sürdüğü bir diktatörlükte kendi başarısıyla ayakta kaldı. Yaşananlara göz yummayı değil, kendisi gibi kız çocuklarına yeni bir hayat yaratamayı seçti. Greta ise yaşının ona konuşma hakkını tanımadığını söyleyenlere, yaptıklarını aşağılayanlara direndi. Dünyada bir çok konferansa katılıp, endişelerini dile getirdi. İkisi de güçlü kadınlar, bir kitlenin umudunu simgeliyorlar. Geçmişlerinin benzer bir yanı yok, sadece ikisi de sistemde gördükleri bir yanlışı herkesin iyiliği için düzeltmeye çalıştılar. Dünya problemlerini kendilerine görev edindiler. Onlara ve onlarla birlikte daha iyi bir gelecek için direnenlere selam olsun!

Suda Sim Meriç

Bültene kayıt ol