Midilli’de göçmenlerle dayanışmak için genel grev

26.02.2020 - 10:11
Haberi paylaş

Yunanistan’ın bazı adalarında Ocak ayında göçmenlerin varlığına karşı ırkçı bir grev girişimi olmuştu. Antifaşistlerin ve emek hareketinin ısrarlı mücadelesi sonucunda durum değişti.

Bugün Midilli adasında genel grev var. Grev, hükümetin mülteciler için Kuzey Ege’deki adalarda inşa etmek istediği tutuklama kamplarını protesto ediyor.

Cumartesi günü Midilli’de ırkçılığa karşı göçmenlerle dayanışan büyük bir eylem düzenlendi. Dün Atina’da KEERFA tarafından mültecilerle ve Midilli’deki direnişle dayanışma eylemi yapıldı. Bugün ise adada grev var. Öğrenciler okullarını işgal ediyorlar.

Hükümet, pazartesiden beri devam eden isyanı bastırmak için yüzlerce çevik kuvvet polisini adaya gönderdi. Midilli’de tüm limanlar halkın işgali altındaydı. Adada görev yapan polis, çevik kuvvetlerin gelebilmesi için göstericileri gaz atarak dağıttı. Halk, gelen çevik kuvvet polislerini “işgalciler” olarak tanımlıyor.

Sakız adasında da polis göstericilere gözyaşartıcı gazla saldırdı. Bir yerel idari yönetici ve bir rahip de gazdan etkilenerek hastanelik olanlar arasındaydı. Adalarda eylemciler inşaat alanlarına giden yolları kapatıyorlar.

Midilli’deki sendikalar, “hükümetin adaları büyük bir cezaevine döndürme planına karşı” herkesi işe ve okula gitmemeye çağırdı. Polis saldırısına öfke büyük ve yereldeki solcu aktivistler cuntacıların bile gösterilere böylesi bir şiddetle saldırmadığını aktarıyorlar.

Yunan adalarında 43 bin mülteci sıkışmış durumda. Çok zor koşullarda hayat mücadelesi veriyorlar. 5 bin 400 kişi için tasarlanmış kamplarda on binlerce kişi kalıyor. AB’nin ırkçı uygulamaları nedeniyle, sığınma başvuruları çok uzun bürokratik süreçlerden geçiyor.

15-21 Mart haftasında tüm dünyada ırkçılık karşıtları sokağa çıkarak göçmenlerle dayanışma eylemleri yapacaklar. İstanbul’da da 15 Mart günü “Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” kampanyası bir etkinlik düzenliyor.

Kadıköy Kargart’ta yapılacak etkinliğin programı şöyle:

Uluslararası ırk ayrımı ile mücadele haftasında...

Irkçılığa Dur De: Göçmenlerle dayanışmaya!

15 Mart Pazar, 14.00 – 18.00, Karga Bar

Tüm dünyada ırkçılık karşıtları her yıl Mart ayında BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü kapsamında sokaklara çıkıyorlar.

Biz de bu hareketin Türkiye ayağı olarak, bu yıl 15 Mart'ta göçmenlerle dayanışma etkinlikleri düzenliyoruz.

Otoriterleşmeye, yükselen aşırı sağa karşı sesimizi yükseltelim!

Irkçılığa hayır!
Göçmenler kardeşimizdir!

14.00 Bir Sonraki İstasyon (Next Station) film gösterimi ve yönetmen Alaa Arabi Katbi ile söyleşi

16.00 Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Forumu

Dila Ak (Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır)
Heaven Jackl - Suriyeli yazar
Muhammet Alabud - Suriyeli devrimci aktivist
Yıldız Ramazanoğlu (Yazar)
Zeki Aldroubi - Demokratik Sol Parti, Suriye

Düzenleyen: "Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır" kampanyası

Yer: Kadıköy Karga , Caferağa, Kadife Sk. No:16, 34710 Kadıköy/İstanbul
İletişim: 0555 6372450
https://gocmeniz.org/, [email protected] , https://www.facebook.com/gocmeniz/ , @HepimizGocmeniz

Bültene kayıt ol