Almanya'da ırkçı katliam protesto ediliyor: 'Matemdeyiz ve öfkeliyiz'

24.02.2020 - 16:44
Haberi paylaş

Almanya'nın Hanau kentinde çoğu göçmen kökenli 9 kişinin faşistler tarafından katledilmesi üzerine başlayan protesto eylemleri, 50'dan fazla şehre yayıldı.

Almanya’nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde iki ayrı kafeye düzenlenen ve 20'li yaşlardaki 9 kişinin öldürüldüğü, 6 kişinin yaralandığı ırkçı saldırısından sonra, Almanya'nın en az 50 ayrı şehrinde ve Hanau'da binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlendi. Katliama uluslararası tepkiler de gelmeye devam ediyor. 

Cuma akşamı ve cumartesi günü Almanya'nın 50'den fazla şehrinde binlerce kişi sokağa çıkarak ırkçı katliamı ve sağcıların şiddet eylemlerini lanetledi.

Katliamın yapıldığı Hanau'da "Ayrışma Yerine Dayanışma" İnisiyatifi'nin düzenlediği protesto gösterisine 6.000 kişi katıldı. İnisiyatifin sözcüsü "Matemdeyiz ve öfkeliyiz" dedi. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunmasından ve saygı duruşundan sonra, binlerce insan olayın gerçekleştiği iki noktayı ziyaret etti.

Hanau'da yapılan gösteriye, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve eşi Elke Büdenbender de katıldı. Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Nefrete ve şiddete hep birlikte karşıyız. Sorumluluk almalı ve siyasette, medyada, toplumda dilimize hâkim olmalıyız” dedi ve insanları yabancı düşmanlığına karşı daha kararlı tavır göstermeye çağırdı. Irkçı terör saldırısının korkuyu yayma amacı taşıdığına işaret eden Steinmeier konuşmasında, şaşkın ve öfkeli olduklarını söyledi. Saldırıda, 9 kişinin hunharca katledildiğini anımsatan Steinmeier, “Tüm halkımız bugün üzgün. Yaşananları anlamak çok zor, acıyı derinden hissettik ve acının gitmesi kolay değil” diye konuştu.

Hessen eyaletinin Marburg şehrinde de 4.500 kişi protesto gösterisi yaptı. Belediye Başkanı Thomas Spiess, yaptığı konuşmada "Irkçılığa ve nefrete asla müsamaha gösterilmeyeceğini, burada toplanan binlerce insanın da dayanışma adına umut verdiğini" söyledi. 

Berlin, Münih, Frankfurt, Kön başta olmak üzere birçok diğer şehirde de binlerce insan meydanları doldurarak katliamı lanetledi ve "Anma Nöbetleri" tutuldu. Berlin"de, tarihi Brandenburg Kapısı önündeki “anma nöbeti”ne, Federal Meclis’teki partilerin temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. “Durdurun bu kin ve nefreti”, “Faşist teröre son”, “Saldırı hepimizi hedef aldı”, “Irkçılığa yer yok” yazılı dövizlerin taşındığı anma nöbetinde katılımcılar, Brandenburg Kapısı’nın yanına mumlar ve çiçekler koydu. Katılımcılar, daha sonra Brandenburg Kapısı’nın etrafında insan zinciri oluşturdu.

Pazar günü ise Hanau'da yapılan ikinci protesto gösterisine 10.000'den fazla insan katıldı. Irkçılık karşıtı, özellikle de ırkçı Almanya İçin Alternatif Partisi'ne (AfD) karşı döviz ve pankartların açıldığı anmaya, Türkiye büyükelçisi, çok sayıda siyasetçi ve Müslüman, Yahudi, Hıristiyan din adamları da katıldı. Belediye Başkanı Claus Kaminsky, yaptığı konuşmada "Şehrimiz barış döneminin en karanlık ve korkunç günlerini yaşıyor. Toplumumuzu bölmeye çalışanlara sesleniyorum: Bizim sayımız daha fazla ve size engel olacağız" dedi. 

Irkçı AfD ise yaptığı açıklamada "Olayın bize bağlanması saçma. Nargile kahveleri pek çok kişinin hoşlanmadığı yerler. Bu kadar fazla insanın hoşlanmadığı yerlerde, böyle olaylar olabilir "dedi.

Protesto gösterilerinin ve Anma Nöbetlerinin Almanya genelinde bu hafta da sürmesi bekleniyor. Irkçılık ve faşizm karşıtı birçok örgüt, sendika, dernek ve parti, yeni gösterilerin yapılması çağrısında bulundu.

Bültene kayıt ol