Trump’ı düzen değil işçi sınıfı azledecek

15.02.2020 - 09:48
Haberi paylaş

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesi, kıran kırana siyasi mücadeleler yaşanıyor. Özdeş Özbay, Trump'a karşı mücadele yöntemlerini tartışıyor.

ABD Başkanı Donald Trump Başkan olduğu 2016’dan beri çok sayıda büyük kriz çıkarttı. Kuzey Kore, Katar, İran ile savaşın eşiğine geldi. Çin ile ekonomi savaşları başlattı. Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi. Irkçı ve cinsiyetçi açıklamalar yaptı.

Kendi yarattığı krizlerle Amerikan halkından aldığı destek gerilerken Amerika’nın Trump karşıtı sermaye grupları ve bürokratları bir soruşturma başlattılar. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019’da “ABD’nin ulusal güvenliğine zarar verdiği” ve “Başkanlık yeminine ihanet ettiği” gerekçesiyle Trump’a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

Soruşturma sürecinde Trump kabinesinde yer alan birçok isim istifa etti ve Trump’a karşı tavır aldı. 

Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde, 18 Aralık'ta yapılan oylamada, görevi kötüye kullanma ve Kongre'nin çalışmasını engelleme suçlamaları kabul edilmişti.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da 6 Şubat’ta gerçekleşen oylamada ise Trump aklandı.

Böylece azil süreci düşmüş oldu. 

Trump karşı elitlerin bu müdahalesi tabanda ters etki yarattı. Zaten seçim kampanyası boyunca kendisini sistem karşıtı olarak tanıtan ve değişim vaad eden Trump’a yönelik bu girişim “derin güçlerin oyunu” olarak algılandı.

Kamuoyu araştırma şirketi Gallup'un verilerine göre, Trump'a kamuoyu desteği, yüzde 49 ile en yüksek seviyeye çıkmış durumda.

Bernie Sanders yükseliyor

2020 sonunda Başkanlık seçimlerine gidecek ABD’de 2016’da Demokrat Parti Başkan adaylığını Hillary Clinton’a kaptıran Bernie Sanders bu kez birinci sırada.

Anketlerde Sanders önde görünürken en önemli rakibi eski Başkan Yardımcısı Joe Biden. 

Sanders da Britanya İşçi Partisi Başkanı Jeremy Corbyn gibi kendi partisindeki sağın yoğun saldırılarına maruz kalıyor.

Demokrat Parti’de başlayan parti içi başkan adayı seçimlerinin ilki 3 Şubat’ta Iowa’da başladı. Ancak büyük bir kaos yaşandı ve sonuçların açıklanması dört gün sürdü. Microsoft tabanlı yeni bir uygulamada yaşanan sorundan kaynaklı olduğu söylense de Sanders’ın zaferinin engellenmeye çalışıldığı yorumları yapılıyor.

İlk seçimlerden galip çıkacak adayın büyük bir moral güç ve arkasına rüzgar alarak diğer eyaletlerdeki  seçimlere girecek olması açısından Iowa önemliydi. Iowa seçimlerinde oyların yüzde 26,2'sini alan Buttigieg birinci oldu. Sanders' ise yüzde 26,1 ile ikinci oldu. Ancak Sanders' göre en çok oyu kendisi aldı; Sanders'ın ekibi oyların sayılması ve kazananın belirlenmesi sırasında bazı hataların yapıldığını belirterek kazananın Sanders olduğunu belirtti. Eski başkan yardımcısı Joe Biden ise yüzde 15,8 alabildi.

Iowa, ABD genelini yansıtan bir eyalet olmamakla birlikte kampanya başlangıcı açısından önemli.

Sanders’ın ABD işçi sınıfında yarattığı umudu kampanyaya verilen maddi destekler gösteriyor. ABD seçim kampanyaları milyonerlerin kampanya destekçiliğinde geçerken Sanders’ın kampanyasına yüzbinlerce kişi 20 dolar civarı destek olarak el veriyor.

Sadece Ocak ayında kampanyaya 648 bin kişi ortalama 18 dolar bağış yapmış. Toplamda Ocak ayında 25 milyon dolarlık kampanya desteği toplanmış.

Iowa seçimleri için özellikle göçmen, siyah ve Latin işçiler işyerlerinde mobilize olup partiye üye olarak oy kullanmışlar.

Ayrıca Center for Responsive Politics (CRP) kurumu tarafından ilan edilen başkan adayları destekçi listelerinde Sanders ABD ordusunda çalışan askerlerden ve memurlardan en fazla bağış alan kişi. Ordu mensuplarının 2016’da Ortadoğu’dan askerli çekeceğini açıklayan Trump’a destek verdikleri ancak bu gerçeklemediği için savaş karşıtı tek aday olan Sanders’a yöneldikleri söyleniyor.

ABD ordusunda askerlerin çoğu yoksul işçi çocuklarından oluşuyor. Eğitim ve sağlık masraflarını karşılamak üzere para biriktirmek için askere yazılıyorlar ve savaşmak değil hayatta kalarak sivil yaşamlarına dönmek istiyorlar. Bu nedenle ordunun tabanındaki Sanders desteği çok önemli.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol