İşçiler Macron'u yenmekte kararlı: Sendikalardan genel grev ve eylem çağrısı

02.01.2020 - 11:17
Haberi paylaş

Fransa yeni yıla grevlerle girdi. Altı sendika konfederasyonu, tüm işçileri ve yoksulları Macron yönetimine karşı sokağa çağırdı.

Macron yönetiminin emekli maaşlarını düşürme, emeklilik yaşını yükseltme girişimi son 20 yılın en büyük grev dalgasını yaratmış durumda.

29 gündür süren grevler başta Paris olmak üzere birçok şehirde hayatı felç etmiş durumda. Metro işçileri, doktorlar, öğretmenler Macron yasasının geri çekmeden mücadelenin bitmeyeceğini söylüyor.

Noel tatili boyunca toplu ulaşım olmak üzere birçok işkolunda grevler yaşandı. 

2018 sonunda Sarı Yelekli yoksullarla örgütlü işçi sınıfı arasında sağlanamayan birlik, grevlerle birlikte sağlamlaşmış durumda.

Ülkedeki altı konfederasyon 9 Ocak'ta genel eylem çağrısı yaptı.

Geçen Aralık ayında yapılan genel eyleme 1.5 milyon işçi katılmıştı.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Fransa'da halkın çoğunluğu, grevler nedeniyle hayatın felç olmasının sorumlusunun Macron yönetimi olduğunu düşünüyor.

CGT'den her yerde grev çağrısı

Genel İş Genel Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, 2020 yılı için grev planını paylaşarak "Her yerde grevler olmalı" dedi.

Fransa'da 2020'nin ilk günü açıklama yapan İş Genel Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez, yeni yıl için grev planını paylaştı. Vatandaşlara seslenen Martinez "Her yerde grev olmalı" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni yıl mesajında emeklilik reformunu uygulamaktan vazgeçmeyeceklerini ve istikrarla uygulamaya koyacaklarını dile getirmesi üzerine Martinez "Yeni bir şey duymadık" ifadelerini kullandı. Macron'un bir fanus içinde ülke durumundan habersiz yaşadığını söyleyen Martinez, "Sanki eylem yok, Sarı Yelekliler yok, grevler yok, fakirlik yok gibi davranıyor" şeklinde konuştu.

Pazartesi günü itibariyle genel toplantılar yapıp grev sürecinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Martinez, her alanda ve Fransa'nın her yerinde grevler yapılması gerektiğini ve ülke çapında uygulanmasını istediğini söyledi.

Bültene kayıt ol