Thüringen seçimleri: Irkçı partinin yükselişi ve siyasi kriz

28.10.2019 - 08:27
Haberi paylaş

Almanya'nın Thüringen eyaletinde dün yapılan yerel seçimlerde, ırkçı AfD (Almanya için Alternatif Partisi) oy patlaması yaşadı. Die Linke (Sol Parti) de oyunu artırırken, merkez partiler geriledi.

Son olarak 2014 yılında yapılan seçimlerde yüzde 52 olan katılım, beş yıl sonra yüzde 65 oranına çıktı. Özellikle genç nüfus seçimlere yoğun bir şekilde katıldı. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve daha önce de eyalet yönetimini SPD (Sosyal Demokrasi Partisi) ve Grünen (Yeşiller) ile paylaşan Sol Parti, oyunu bir önceki seçime göre oyunu yüzde 2.8 artırarak, 31.0 seviyesine çıkardı. Seçimin bir diğer kazananı olan ırkçı AfD, oyunu yüzde 12.8 artırarak yüzde 23,5 seviyesine çıkarmış durumda. Yapılacak muhtemel koalisyonlarda kilit parti konumuna gelen FDP (Liberaller), yüzde 2,5 olan oyunu yüzde 5 seviyesine çıkardı.

Seçimin en büyük kaybedeni CDU (Hıristiyan Demokratlar) oldu. CDU'nun 2014 seçiminde yüzde 33,5 olan oyu, yüzde 21,8 seviyesine indi. SPD'nin oy oranı da yüzde 12,4'ten yüzde 8,2'ye indi. Yeşiller de yüzde 5,7'den yüzde 5,1 seviyesine geriledi.

Seçimlere katılan genç nüfus, büyük ölçüde AfD'yi tercih etti. Sol Parti'ye ise 60 yaşın üzerindeki seçmenler ilgi gösterdi. Almanya'nın diğer eyaletlerinde genç seçmenlerin Yeşillere oy verme eğilimi, Thüringen'de yaşanmadı. Ancak Hristiyan Demokratlar'dan AfD'ye kayan oylar, sağ eğilimi seçmenin radikalleştiğini de açıkça ortaya koyuyor. Almanya'nın özellikle doğu eyaletlerinde de benzer bir eğilim yaşanıyor. Keza Sol Parti'nin az da olsa oyunu artırması, sol seçmenin de AfD tehdidine karşı oyunu bir odakta bir araya getirmeye tercih ettiğine işaret ediyor.

Thüringen, yüzde 3,8 oranıyla en az göçmen nüfusa sahip eyaletlerden biri. Bu da seçmenin AfD'ye yönelmesinde sadece yabancı düşmanı ve ırkçı fikirlerin etkili olmadığını, neoliberal yıkım politikalarına antikapitalist bir cevap verilememesinin özellikle gençleri aşırı sağa yönelttiğini gösteriyor.

Bültene kayıt ol