Küresel isyan büyüyor: Gine'de başkana karşı yüz binler eylem yaptı

26.10.2019 - 10:21
Haberi paylaş

Gine'de devlet başkanı Alpha Conde'nin üçüncü dönem de ülkeyi yönetmesini engellemek için yüz binlerce kişi sokaklarda gösteri yaptı.

Hong Kong'tan Şili'ye, Lübnan'dan Kanada'ya, Katalonya'dan Irak'ta dünyanın her yeri kitlesel protestolar, eylemler ve grevlerle sarsılıyor.

Bunlara Batı Afrika ülkesi Gine de katıldı. Perşembe günü başkent Conakry'de yapılan eyleme organizatörler bir milyon kişinin, yerel medya ise yüz binlerce kişinin katıldığını bildiriyor.

Başkan Conde'ye karşı önceki hafta düzenlenen gösterilerde 10 kişi öldürülmüştü. Polis yine yoğun önlem almasına rağmen bu kez gösteriye saldırmadı. Eylemciler, öldürülenlerin anısına kırmızı kıyafetler giydiler.

Eylemde "Buna izin vermeyeceğiz" ve "Kahrolsun diktatörlük" sloganları atıldı.

Gösterilerde yer alan fırıncı Souleymane Kamagathe, "Yalanlardan, tutulmayan sözlerden bıktık. Conde artık halkın beklentilerini karşılayamıyor. 10 yıllık iktidar yeter" dedi. Doktor Dalanda Barry ise "Conde bizim hayal görmemizi sağladı. Bize dünyada cenneti vadetti. Artık yoruldu ve yolsuzluğun azalması için gitmesi gerekiyor" diye konuştu.

Gine'nin başka kentlerinde de başkana karşı gösteriler vardı.

Haftaya çarşamba günü bir kez daha halk sokaklarda olacak.

Gösterileri düzenleyen çatı örgütün sözcülerinden biri, geçtiğimiz hafta Gine mahkemeleri tarafından 12 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Conde, 2010 yılında Gine'nin ilk kez demokratik seçimlerle iş başına gelen başkanı olmuştu. 2020'de bir kez daha seçimler yapılacak, aday olup olmayacağını henüz açıklamadı.

Bültene kayıt ol