Fukuşima radyoaktif atıkları tayfun sırasında kayboldu

14.10.2019 - 10:05
Haberi paylaş

Son 60 yılın en güçlü tayfunu Hagibis’in bu hafta sonu Japonya’ya vurdu.

Fukuşima Daiichi Nükleer Santral felaket bölgesinden gelen nükleer atıklarla dolu çuvalların, şiddetli yağışlarla birlikte nehire sürüklendiği bildirildi.

Japonya’nın yayın kuruluşu NHK’nın açıklamasına göre, Fukuşima’daki Tamura kentinden yetkililer Pazar günü yaptığı açıklamada, çuvalların bir önceki gün bir depolama tesisinden, Pasifik Okyanusu'na bağlı, yakındaki bir nehire sürüklendiğini söylediler.

Temizleme çalışmalarından sonra on çuval bulundu, ancak tesiste tutulan yaklaşık 2700 atık çuvalından kaçının kaybolduğunun henüz bilinmemekte.

Bir ton ağırlığa sahip çuvalların, 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra erimeye uğrayan Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nden toplanan radyoaktif otları, ağaçları ve diğer malzemeleri içerdiği bildiriliyor.

Radyoaktif atıkların kaybolması ilk defa yaşanmıyor. Benzer bir durum 2015 yılında bölgeyi vuran selde de meydana gelmişti.

Yerel raporlara göre, en az 35 kişi hafta sonu Japonya’yı vuran Hagibis Tayfunundan sonra yaşamını yitirdi, 19 kişi ise henüz kayıp. 

Saatteki hızı 180 kilometreyi bulan rüzgar ve aşırı yağışla Japonya’yı etkisi altına alan tayfun nedeniyle ülkenin birçok yerinde heyelanlar ve su baskınları yaşandı. Yaklaşık 6 milyon kişinin önlem amacıyla yaşadığı yeri tahliye etmesi istenmişti. Tayfunla birlikte ulaşım, altyapı ve elektrik hizmetlerinde büyük kesintiler yaşandı. Ülke genelinde 800 uçuş iptal edildi. Yarım milyona yakın hane elektriksiz kaldı.

Bültene kayıt ol