Venezuela: En az 1 milyon çocuk okulu bıraktı

06.10.2019 - 11:05
Haberi paylaş

Venezuelalılar artan hayat pahalılığı yüzünden çocuklarını okula gönderemez hale geldi.

Ülkede beş yıl önce başlayan kriz, derin toplumsal sorunlar yaratmaya devam ediyor.

UNICEF raporlarına göre Venezuela’da en az 1 milyon öğrenci, sosyoekonomik nedenlerden dolayı okulu bırakmış durumda.

Venezuela'da asgari ücretin 2 dolar, bir öğrencinin okula başlama masrafıysa 50 dolar.

30 milyon nüfuslu Venezuela'da 8 milyon öğrenci, 25 bin okula gidiyor. Okulların imkanları kısıtlı. Bazılarında su ve elektrik yok. 

Okullarda ücretsiz verilen yemekler de ekonomik krizin kurbanı oldu. Birçok aile yemek olmayınca çocuklarını okula da yollayamıyor. Buna ulaşım sorunu da eklenince, eğitim çoğu yerde yapılamaz hale gelmiş durumda.

Devletin ailelere verdiği eğitim desteği ise sadece 3 dolar.

Andreina çocuğunu okutmak için sıkıntı çeken velilerden biri. Çocuğunu babasının yardımıyla okutuyor. İçinde bulundukları durumu şöyle anlatıyor: “Andry ve Ariadna adında 2 çocuğum var ve yalnız bir anneyim. Evimde sabun yapıp satarak geçimimi sağlıyorum. Ayda yaklaşık üç asgari ücret olan 120 bin bolivar kazanıyorum. Kızım Ariadna, bir devlet okulunda 5. sınıfa başlıyor ve yalnızca ayakkabı ve çantasına 500 bin bolivar (yani 12 asgari ücreti) ödedim. Pantolon, eşofman altı, okul tişörtü, kırtasiye ihtiyaçlarını da hesaplarsak en az 1 milyon bolivara daha ihtiyacım var, kızımın okul ihtiyaçlarını parça parça tamamlamaya çalışıyorum."

Çocuk hakları savunucusu Fernando Pereira en büyük sorunlardan birinin öğretmen eksikliğinden kaynaklandığı görüşünde.

Çocuk Hakları Derneği kurucu üyesi Fernando Pereira, "Öğretmenlerin önemli bir kesiminin ülkeyi terk etmesinden ya da başka iş yapmalarından dolayı öğretmen açığı yaşanıyor. Hükümetin, açığı kapatmak için lise ve üniversite mezunlarına 40 saatlik bir kurs verip onları devlet okullarına öğretmen olarak ataması eğitimin kalitesini düşürüyor” değerlendirmesini yaptı.

20 yıllık bir öğretmenin maaşı 6 dolara denk geliyor. Başka bir deyişle iki kilo peynir ya da iki karton yumurtaya eşit.

Devlet okulunda öğretmenlik yapan Marcia Gonzalez, “Okulumuzun bakıma, boyaya ihtiyacı var. Örneğin çatı su sızdırıyor, tuvaletler arızalı, sınıflardaki masa ve sandalyelerin tamir edilmeye ihtiyacı var ancak kaynak sıkıntısından dolayı bunlar yapılamıyor. Bazı ihtiyaçlarımızı ebeveynlerden istiyoruz, örneğin kullanılmış kağıtları okula getirmelerini istiyor ve bunları resmi belgeler için kullanıyoruz” edi

Orta sınıf bir semtte hizmet veren özel bir okulun müdürü Omaira Rodriguez özel okulların da krizden etkilendiğini, örneğin geçen yıl, okuldaki bazı öğretmenlerin başka ülkelere göç ettiğini ve velilerin okul taksitlerini yatırmakta zorlandığını söylüyor.

Bültene kayıt ol