Afrikalı sosyalistler: Yabancı düşmanlığına hayır

12.09.2019 - 16:08
Haberi paylaş

Uluslararası Sosyalist Akım’ın Afrika örgütleri yayınladıkları ortak bir açıklama ile Güney Afrika’da gerçekleşen yabancı düşmanı saldırıları kınadılar. Ülkede 10 Eylül’den itibaren yaşanan saldırılarda en az 11 kişi ölmüş, pek çok kişi ise yaralanmıştı.

Açıklamada küresel ekonomik krizin ardından yabancı düşmanlığının tüm dünyada arttığına dikkat çekilerek, yoksul Güney Afrikalıların düşmanlarının, başka ülkelerin yoksulları olmadığı vurgulandı. Bu saldırıların işçi sınıfının bölünmesine hizmet ettiğine dikkat çekilen açıklamada Tüm Şoförler Forumu’nun “Önce Güney Afrika, Yabancı Sürücülere Hayır” sloganıyla yürüttüğü grev ve eylemlere de karşı çıkıldı. Mart 2018’den beri çoğunluğunu yabancı kamyon şoförlerinin oluşturduğu 200’den fazla kişinin öldürüldüğü ifade edilirken, yabancı düşmanlığının temelinde sömürgecilik sonrası Afrika milliyetçiliğinin kapitalizmin zincirlerini kırmaktaki başarısızlığı yattığı vurgulandı. 

Afrikalı sosyalistler, Nijerya’daki üniversite öğrencilerinin “Yabancı Düşmanlığına Hayır De” eylemini ve Johannesburg’da Yabancı düşmanlığına karşı Halk Koalisyonu’nun #YabancıDüşmanlığınaSonVerin yürüyüşünü desteklediklerini ifade ettiler ve örgütlü işçi sınıfının bu konuda tutum alması gerektiğini vurguladılar.

Güney Afrika’da sopalar ve bıçaklarla yabancılara yönelik girişilen saldırılarda, başka ülkenin komşusu Zimbabwe olmak üzere farklı Afrika ve Asya ülkelerinden gelen göçmenler hedef alındı. Saldırılar bir süredir sosyal medyada, göçmenlerin son kullanma tarihi bitmiş ürünler sattığı, yerlilerin işlerini ellerinden aldığı ve devleti dolandırdığı gibi söylemlerin yayıldığı, polisin de göçmenlere yönelik olumsuz yaklaşımının sürdüğü bir ortamda gerçekleşti. Ölüm ve yaralama olaylarının yanı sıra pek çok dükkan da yakıldı. Güney Afrika dünyanın en fazla şiddet olayı yaşanan ülkelerinden biri, ülkede işsizlik oranları da artıyor.

Bültene kayıt ol