Erdoğan Moskova'da: Günü birlik ziyaretin gündeminde birden fazla kriz var

27.08.2019 - 09:31
Haberi paylaş

Ankara Suriye'de sıkışırken, Erdoğan günü birliğine Rusya'ya gitti.

Putin'le yapacağı görüşmede Erdoğan'ın birinci gündemi, Morek'te kuşatma altındaki TSK gözlem noktası. Dört gün önce Suriye ordusu tarafından kuşatılan üssün çevresi, son 24 saatte Rus askerlerinin denetimine girmişti.

İdlib'deki diğer gözlem noktalarından askeri sevkiyat, Suriye savaş uçakları ve askerleri tarafından engelleniyor. TSK konvoyundaki bir araç, Suriye savaş uçakları tarafından vurulmuştu. 9 no'lu gözlem noktası ve Türk askerlerinin akıbeti, bugün belli olabilir.

Erdoğan-Putin görüşmesinde tek gündem Morek'teki üs değil. TSK'nın çok sayıda gözlem noktası kurarak bir kısmını denetlediği İdlib'te, Suriye ordusunun ilerleyişi sürüyor. Han Şeyhun kasabası ve Hama'nın kuzeyini kontrol alan Esad'ın birlikleri, İdlib merkezini ele geçirmek için taaruz durumunda. 

Erdoğan, Astana'da verilen sözleri gündeme getirerek Putin'den Esad'ın saldırılarını durdurmasını isteyecek. Fakat Suriye ordusunun taaruzuna Rusya'nın savaş uçakları da katılıyor.

Erdoğan, Moskova'ya gelmeden bir gün önce basın  toplantısı yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Şam yönetiminin Suriye'nin kuzeybatısı İdlib viyaletine bağlı Han Şeyhun'da düzenlediği saldırının Türkiye ile yapılan anlaşmaları ihlal etmediğini' vurgulamıştı. 

Günü birlik zirvedeki bir diğer kriz konusu da Türkiye'nin ABD ile birlikte Kuzey Suriye'de güvenli bölge kurma girişimi. Astana sürecinin garantörleri Rusya, Türkiye ve İran, önceki zirvelerde ABD'nin Kuzey ve Doğu Suriye'deki varlığını eleştirmişti. Moskova'nın Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki askeri varlığının sınırlı tutulması görüşünde olduğu ileri sürülüyor.

Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında S-400'ler satın alan Ankara, Suriye'deki sıkışmışlığını Putin'i ikna ederek aşmak istiyor. Moskova ise 'Esad'la konuş diyor.' AKP hükümetinin Suriye politikası çıkmazda.

Bültene kayıt ol