Morek'teki gözlem noktası kuşatma altında, Erdoğan Moskova'ya gidiyor

25.08.2019 - 17:28
Haberi paylaş

Han Şeyhun ilçesi Esad güçlerinin kontrolüne geçti. M5 karayolu da Suriye ordusu tarafından kapatıldı. İlerleyen Esad birlikleri Morek'i de ele geçirdi. Bölgede bulunan TSK 9 nolu gözlem noktası, Suriye ordusunun kuşatması altında kaldı.

M5 karayolu kapatıldığı için TSK, diğer gözlem noktalarından askeri takviye yapamıyor. 

Han Şeyhun kuşatması sırasında, Morek'teki gözlem noktasına sevkiyat yapan TSK konvoyunun ortasındaki bir araç, Suriye savaş uçağı tarafından vurulmuştu.

Sert açıklamalar

Morek'teki üssün kuşatılmasının ertesi günü, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Gözlem noktalarımıza veya oradaki varlığımıza yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Lübnan'da yayın yapan bir TV'ye konuşan Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, TSK gözlem noktalarından El Nusra Cephesi'yle silah alışverişi yapıldığını iddia ederek, “Morek köyündeki Türk gözlem noktası kuşatma altında. Suriye ordusu, Türk gözlem noktalarını ve militanları imha edebilir" ifadelerini kullandı.

Putin'le görüşme

Morek'teki üssün kuşatılması kadar Suriye ordusunun İdlib'i ele geçirmek için başlattığı taaruz da bölgede bir çok askeri gözlem noktası bulunan Ankara'yı endişelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü Rusya'ya gidiyor. 

İdlib'deki Türkiye gözlem noktaları, Astana sürecinde rejimin temsilcisi olan Rusya'nın izniyle kurulmuştu. Türkiye tarafı, Astana zirvesinde İdlib ve Türk askerlerinin güvenliği hakkındaki taahütlerin yerine getirilmediğini savunuyor.

Rusya ise El Nusra Cephesi'nin İdlib'teki varlıkları üzerinden saldırıları tertiplendiğini söylüyor ve Türkiye'nin kontrolündeki bölgenin "teröristlerin merkezi" olduğunu belirtiyor. Han Şeyhun savaşına ve İdlib'teki birçok noktaya yapılan operasyonlara, Rus savaş uçakları da katılmıştı.

Moskova, Ankara'ya 'Şam'la görüş' diyor. Geçen Kasım ayından bu yana 1.5 milyon kişinin terk ettiği İdlib'de yaşanan kriz, kolay çözümlenebilecek gibi gözükmüyor.

Bültene kayıt ol