Titanik gemisinin üretildiği Belfast’ın tarihi tersanesi ekonomik sorunlar nedeniyle kapatıldı. Belfast’ın aktif durumdaki son tersanesinin kapatılması üzerine işçiler tersaneyi işgal etti.
Tersanede yer alan Harland & Wolff şirketinin 130 çalışanı işgal başlattı. İşçiler tersanenin hükümet tarafından kamulaştırılmasını ve buranın yenilenebilir enerji sektörü için dönüştürülmesini istiyor.
İşgalci işçilerden biri basına verdiği röportajda “Rüzgar türbinlerinde ve gelgit enerjisinde muazzam bir potansiyel var. Bu sektörlerin binlerce yeni iş yaratabileceği söyleniyor ve yenilenebilir enerji için bir adil geçişe ihtiyacımız var.”
İşçilerin bu talebi Britanya sendikalarının uzun süredir verdikleri Adil Geçiş Programı mücadelesinin bir sonucu. Adil Geçiş, küresel ısınma ile mücadelenin bedelinin işçilere çıkarılmaması için sendikaların hazırladıkları geçiş planları. Fosil yakıt veya kirli sanayi dallarının kapatılarak buralarda çalışan işçilerin hiçbir hak kaybı olmadan yenilenebilir enerji alanlarında istihdam edilmesini savunuyor.
Harland & Wolff işçilerinin de kısa süreli bir rüzgar türbini üretimi deneyimi bulunuyor. Şirket daha önce böyle bir üretim yapmış. İşçiler de buradan yola çıkarak rüzgar türbini üretiminin hem daha sürdürülebilir bir istihdam sağlayacağı, hem ekoloji dostu olduğu, hem de çelik sektörü olduğu için kendi yeteneklerine uygun bir alan olduğunu söylüyor.