Bolsonaro'dan 'yargısız infaz' yasası

06.08.2019 - 12:39
Haberi paylaş

Brezilya'nın aşırı sağcı devlet başkanı, "suçluları" öldüren kolluk kuvvetleri ve sivillere vergi muafiyeti getirmek istiyor.

Jair Bolsonaro, kongreye yargısız infazları yasallaştıran ve teşvik eden kanun tasarısını destekleme çağrısı yaparken şöyle konuştu: "Bu yasa sayesinde suçlular sokaklarda hamam böcekleri gibi ölecekler." 

Yasal düzenlemeye karşı çıkanlara göre Brezilya kan gölüne dönebilir.

Brezilya polisi, zaten yargısız infazlarıyla tanınıyor. 2018'de polisin sokakta öldürdüğü insan sayısı 6 bin 200'e laştı. Bu kanlı dönem, 90'ların başında sokak çocuklarını infaz yetkisi verilen 'ölüm mangaları' dönemine benzetiliyor. Çoğu üyesi polis olan ölüm mangaları, binlerce çocuğu "çete üyesi" oldukları gerekçesiyle sokak ortasında katletmişti.

Eğer kanun teklifi yasalaşırsa, sivillerin de dahil olduğu şiddet çok daha yüksek bir düzeye sıçrayabilir.

Bolsonaro ise polis cinayetlerini savunuyor:  "Polisler, silahlarını kullandıkları için yargılanmak yerine madalya almalılar."

Brezilya'da devlet şiddeti ve yargısız infaz geleneği, 1964-1985 yılları arasındaki askeri diktatörlükten besleniyor. Emekli yüzbaşı Bolsonaro, bu yılları özlemle andığı için insan hakları örgütleri ve sosyalistlerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Bültene kayıt ol