Astana'dan Suriye Kürtlerinin özerkliğine ret

03.08.2019 - 12:23
Haberi paylaş

Rusya, Türkiye ve İran, Suriye Kürtlerinin özerkliğine karşı olduklarını duyurdu.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da gerçekleşen 13. Astana görüşmeleri sonrası yapılan açıklamada, "Özerk yönetim kurulmasına dönük inisiyatifler de dahil olmak üzere, terörle mücadele bahanesiyle sahada yeni gerçeklikler oluşturmayı amaçlayan tüm girişimleri reddettik. Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik ayrılıkçı planlara karşı çıkma kararlılığımızı dile getirdik" denilirken, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldı.

Üç devlet, Suriye anayasa komitesi üyeleri üzerinde de mutabakata vardıklarını duyurdu. Anayasa komitesi üyeleri, Eylül ayında İstanbul'da gerçekleşecek Astana devletler zirvesinde onaya sunulacak. Komite üyelerinin, Birleşmiş Milletlerin onay vermesinin ardından Cenevre'de çalışmaya başlayacağı söyleniyor. Bu komitede, Suriye Kürtlerinin temsilcileri ve PYD'ye yer verilmedi.

İdlib açıklaması

Rusya ve Suriye ordusunun saldırısı altındaki İdlib, Astana görüşmelerinin gündemlerinden biriydi.

Rusya, Türkiye ve İran'ın ortak açıklamasında TSK'nın denetiminden İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde sivil halkı korumak için daha fazla önlem alınması kararı yer alıyor. İdlib'teki Türkiye askerlerinin güvenliğinin sağlanacağı da bildiriliyor.

Nur Sultan'daki zirve öncesi Esad yönetimi, İdlib'te ateşkes ilan etti. Kazakistan'da açıklamalarda bulunan Suriye BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi "Ateşkes açıklaması, Türk tarafı ve niyetleri için bir sınama olacak. Aynı zamanda bu, Suriye hükümetinin Astana sürecini desteklediğinin onayıdır" diye konuştu.

Üç devletin ortak bildirisinde, "Heyet Tahrir el-Şam terör örgütünün gerilimi azaltma bölgesindeki varlığını artırmasından duyduğumuz endişeyi dile getirdik ve IŞİD'in, El Nusra'nın, El Kaide ve IŞİD'le bağlantılı diğer tüm kişi, örgüt, kurum ve kuruluşların nihai olarak yok edilmesi için işbirliğini sürdürme kararlılığımızı belirttik" ifadeleri de yer alıyor.

ABD heyeti geliyor

Kuzey Suriye'de "güvenli bölge"yi görüşmek üzere ABD heyeti, 4 Ağustos'ta Türkiye'ye geliyor.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Bizimle birlikte savaşanların zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması konusunda taahhüdümüz sürüyor” sözleriyle Ankara'ya mesaj vermişti.

Milli Güvenlik Kurulu toplantısından, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon vurgusu öne çıktı.

Bültene kayıt ol