Hürmüz Boğazı'nda gerilim: İran, İngiltere'ye ait tankere el koydu

19.07.2019 - 20:48
Haberi paylaş

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'ndan geçen İngiltere bandıralı petrol tankerine el koydu.

23 mürettebatı bulunan Stena Impero  adlı petrol tankeri, İran sularındayken Devrim Muhafızları'na ait bir helikopter ve dronelarla durduruldu.

İran Devrim Muhafızları, “uluslararası denizcilik düzenlemelerine uymadığı” için tankere el koyduklarını duyurdu.

El konulan tanker, askeri üslerin bulunduğu Larak ve Qeshm adalarına yöneldi. Mürettabatın bir teknede sorgulandığı bildiriliyor.

İran'ın İngiltere bandıralı ikinci bir gemiyi daha durdurduğu, silahlı güçlerin tankeri ele geçirdikten kısa bir süre sonra terk ettiği de İngiltere tarafından açıklandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, 'gelişmenin kaygı verici olduğunu' söyledi. Hunt, 'gelişmenin kaygı verici olduğunu' söyleyerek, 'süratle çözülmemesi' durumunda İran için ciddi sonuçları olacağını söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump, "İran bölgede sadece sorun yaratıyor" dedi ve İngiltere hükümetiyle görüşebileceğini ekledi.

Stena Impero, bu hafta Hürmüs'de İran'ın el koyduğu ikinci yabancı gemi oldu. Geçen hafta sonu Panama bandıralı bir tankere el koyan İran, kaçak petrol taşıdıklarını belirtmişti.

El konulan İran tankeri

İngiltere'nin kolonisi olan Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuştu. Alıkonma süresi de 15 Ağustos'a uzaltılmıştı.

İran, "Grace 1" adlı tankerin durdurulmasının ardından bunun İngiltere için sonuçları olacağını söylemişti. 

 

Bültene kayıt ol