AB'nin Kıbrıs yaptırımları: 'Ankara ile üst düzey görüşmeler kesilecek'

11.07.2019 - 11:30
Haberi paylaş

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj girişimlerine karşı yaptırımlar ilan edebilir.

Hafta başında AB Dışişleri Bakanları toplantısında görüşülecek rapor, Reuters ajansına sızdırıldı. 

Rapora göre AB yönetimi,  Ankara ile üst düzey görüşmeleri kesecek. Türkiye-AB Kapsamlı Havacılık Anlaşması’na ilişkin müzakereleri de askıya alacak.

Brüksel ile Ankara arasında havacılık konusundaki müzakereler 2016 yılında başlamıştı. Türkiye'deki havacılık sektörünü AB'deki havacılık koşullarına entegre eden anlaşma ile turizm hacminin 5 milyar euro büyüyeceği iddia edilmişti.

Mart 2019'da gerçekleşen beşinci tur müzakerelerin sonunda, 28 AB üyesinin Türkiye ile anlaşmazlık içinde olduğu haberleri duyulmuştu. Müzakereleri donma noktasına getiren sebebin Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni dışlayıcı tutumu olduğu ileri sürülmüştü.

Ekonomik yaptırımlar

Taslak metinde Avrupa Konseyi'nin, Türkiye'ye birliğe katılım öncesi verdiği yardımları 2020'de keseceği söyleniyor. Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye verilen fonlar da gözden geçirilecek.

Reuters’a sızdırılan taslak raporda, Türkiye’nin Kıbrıs'ta sondaj faaliyetlerini sürdürmesi halinde yeni yaptırımlar getirebileceği de vurgulanıyor.

Taslak metnin son halinin, 15 Temmuz'da Brüksel'de gerçekleşecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edileceği söyleniyor.

Bültene kayıt ol