Almanya’da göçmenlere yardım gemileriyle dayanışma gösterileri

07.07.2019 - 10:07
Haberi paylaş

Almanya'nın birçok şehrinde göçmenlere yardım gemilerinin kriminalize edilmesine karşı gösteriler düzenlendi. 8 Temmuz günü gerçekleşen, binlerce insanın katıldığı gösterilerde Almanya hükümetinden Akdeniz'de yaşanan göçmen krizinde sorumluluk üstlenerek, daha fazla göçmeni kabul etmesi talep edildi.

Berlin'de ve birçok şehirde bir araya gelen binlerce insan, Akdeniz'de göçmenlere yardım eden gemilere suçlu muamelesi yapılmasına karşı seslerini yükseltti. Gösterilerde İtalya'da gözaltına alınan Sea Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete'nin çağrısı okundu: "Almanya hükümetinden cesur davranmasını ve Akdeniz'de kurtarılan herkesi topraklarına kabul edeceğini ilan etmesini bekliyoruz (…) Şu anda Akdeniz'de yüzlerce, hatta binlerce insan kurtarılmayı bekliyor." Rackete, Avrupa devletlerinin sorumsuzluğu yüzünden göçmenlere yardım etmek durumunda kaldıklarını belirtmişti.

Rackete, gemisi "Sea-Watch 3" ve kurtardığı 40'dan fazla mülteci ile İtalya'nın Lampedusa limanına izinsiz olarak girmiş ve gözaltına alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde Rackete yetkili mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Almanya Protestan Kiliseleri Konseyi Başkanı Heinrich Bedford-Strohm,  Magdeburg'da yapılan gösteride Akdeniz'deki gemilerin kurtarma faaliyetleri lehine bir konuşma yaptı. "Tehlikede bulunan insanların kurtarılması son derece doğaldır" diyen Bedford-Strohm, yardım örgütlerinin kriminalize edilmesine son verilmesi gerektiğini, insanların şişme botlarla Akdeniz'e çaresizlikten ötürü açıldığını belirtti.

"Sea-Watch 3" yardım gemisinin makinistlerinden biri, Aşağı Saksonya'nın Oldenburg şehrinde yapılan gösteride, Almanya şehirlerinin de göçmenlerin kurtarılması için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi. "Akdeniz şu anda dünyanın en tehlikeli sınırı" diyen Sören Moje, kaçma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan insanların Libya'daki kamplarda işkenceye tabi tutulduklarını belirtti. Moje, İtalya'dan birkaç gün önce dönmüştü.

Hamburg'da yaklaşık 3000 gösterici "No border - no nation" pankartının arkasında yürüdü. Göstericiler, Sea Watch 3'ün derhal serbest bırakılmasını talep etti. Bonn'da göstericiler Akdeniz'de ölen göçmenleri anmak için Ren üzerindeki köprüden nehre çiçekler bıraktı.

Almanya'nın yaklaşık 90 şehrinde gerçekleştirilen gösteriler, uluslararası "Seebrücke" (Deniz Köprüsü) örgütü tarafından düzenlendi. Örgüt, denizde yapılan kurtarma faaliyetlerinin kriminalize edilmesinden vazgeçilmesini, güvenli kaçış yollarının sağlanmasını ve göçmenler için güvenli limanlar oluşturulmasını talep ediyor.

Bültene kayıt ol