Carola Rackete: “Yine olsa yine yaparım!”

06.07.2019 - 13:20
Haberi paylaş

İtalya’nın göçmen kurtarma gemilerine limanlarını kapatma kararına rağmen gemisini kıyıya yanaştırarak 42 göçmenin canını kurtaran kaptan Carola Rackete, aynı durum bir daha yaşansa, hapis tehdidine rağmen yine aynı şeyi yapacağını söyledi.

İngiliz gazetesi The Guardian’a konuşan Rackete, İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’ye tepki göstererek, “İnsanların hayatı tüm siyasi oyunlardan daha önemlidir” ifadelerini kullandı.

Sea-Watch 3 adlı geminin 31 yaşındaki Alman kaptanı, geçtiğimiz hafta kısa bir süre ev hapsinde tutulmuş, uluslararası kamuoyunun yaygın tepkileri sonucunda serbest bırakılmıştı.

Rackete, İtalyan sularına girmesine izin verilmediği kendisine iletilmesine rağmen, göçmenleri taşıdığı gemisiyle Lampedusa adasına yanaşmıştı.

Alman kaptan, “Gemideki göçmenlerin durumunun kötüye gittiğini iki hafta boyunca otoritelere bildirdik. Ancak bu duvara konuşmak gibiydi. Limanda yaşanan, 20 gün önceden başlayan olaylar zincirinin sonucunda meydana gelen çaresiz bir sonuçtu” dedi.

İtalya’nın göçmenleri kurtaran gemilere limanlarını kapatma kararı sonrası denizin ortasında bekledikleri günlerde, çaresiz göçmenlerin denize atlayabileceklerinden endişe ettiklerini ve bunun için güvertede güvenliklerin bulunduğunu dile getiren Rackete, sonunda tayfasını bir araya getirerek onlara limana yanaşacağını söylediğini aktardı. 28 Haziran gecesi, tüm engelleme girişimlerine rağmen, Sea-Watch 3 karaya yanaştı.

Rackete ile dünyanın pek çok yerinde dayanışma gösterileri yapıldı.

Bültene kayıt ol