Kaptan Rackete özgür! Tüm göçmenlere özgürlük!

02.07.2019 - 21:21
Haberi paylaş

Sicilya'nın Agrigent şehrindeki yetkili mahkeme, Kaptan Rackete'nin ev hapsini kaldırdı. Rackete, açık denizde kurtardığı mültecilerle birlikte gemisini Lampedusa limanına izinsiz olarak yanaştırmakla suçlanıyordu.

Rackete geçtiğimiz hafta Sea-Watch 3 gemisiyle 40'ın üzerinde mülteciyi denizden kurtararak, İtalyan yetkililerin izin vermemiş olmasına karşın, insanî durumun bunu zorunlu kıldığı gerekçesiyle İtalyan karasularına girmişti. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rackete'nin Lampedusa limanına girmesinden hemen önce yaptığı acil izin başvurunu reddetmiş, İtalyan savcı Luigi Patronaggio da "ortada acil bir durum yok" demişti.

Savcı aynı zamanda Rackete'yi bir savaş gemisine ve resmi görevlilere karşı koymakla suçlamıştı. Gemi, Lampedusa limanına girerken mali polise ait bir geminin dur ihtarına uymamıştı. Rackete bunun ötesinde illegal göçe destek vermekle de suçlanıyor.

Kaptan Carola Rackete ise mültecilerin çok kötü durumda olduğunu, bazılarının intihar etme eğilimi gösterdiğini, bu yüzden acilen karaya çıkmak zorunda olduğunu öne sürüyor. Dünyanın her yanında Rackete'ye destek için gösteriler düzenleniyor ve olası para cezalarını karşılamak için 1 milyon Avro'nun üzerinde bağış toplanmış durumda.

Bültene kayıt ol