Milyonluk gösteri: “Hiç kimse Sudan halkını geri döndüremez”

01.07.2019 - 12:03
Haberi paylaş

Yüz binlerce Sudanlı, yönetime el koyan askerleri protesto etmek için başkent Hartum’da gösteri yaptı.

Sudan’da diktatör El-Beşir’i deviren ayaklanmanın ardından yönetime el koyan Geçici Askeri Konsey ile muhalifler arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmamış, 3 Haziran’da ordu kuvvetleri Genelkurmay önünde oturma eylemi yapanlara saldırarak 128 kişiyi öldürmüştü.

O günden beri, orduya ilk meydan okuyuş, dün için yapılan “milyonluk gösteri” çağrısıyla yaşandı.

Yüz binlerce sokaklarda “sivil yönetim” tarafıyla eylem yaptı.

Gösterilerde 7 kişi hayatını kaybetti, 200 civarı Sudanlı yaralandı.

Tabanda örgütlenme

İnternet Haziran ayının büyük bölümünde kesik olsa da, aktivistler eylemi SMS mesajlarıyla, mahallelerde megafonla yapılan çağrılar ve kulaktan kulağa yayılan duyurularla örgütlediler.

Hartum’un ana caddeleri göstericilerle dolarken, kimileri Genelkurmay ve Başkanlık Sarayı önüne yürümek istedi, kimileriyse 3 Haziran’da devlet şiddeti sonucu öldürülenlerin evleri önünde anmalar düzenledi.

3 Haziran’daki katliamın sorumuşu olan General Hamdan, bir kez daha dünkü göstericilerin “arasına saklanmış” keskin nişancıların ateş açtığını ve bazı askerlerin öldüğünü iddia etti. Ülkenin lideri olmak için geçtiğimiz haftalarda gösteriler düzenleyen Hamdan, bölgedeki tüm karşıdevrimlere destek veren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından destekleniyor.

Yaygın eylemler

Hamdan’a bağlı güçler, hafta sonunda gösterilerin çatı örgütlerinden biri olan Sudan Profesyoneller Birliği’nin merkezini bastılar. Ancak böylesi baskılar, pazar günü halkın kitlesel olarak sokağa çıkmasını engelleyemedi.

Eylemciler, Geçici Askei Konsey’in başı General Shams Eddin Kabashi’yi de hedef alarak “Kabashi sen yalancısın. Devrim şimdi başladı!” sloganları attılar.

Pazar günü, aynı zamanda diktatör El Beşir’i iktidara getiren darbenin de 30. yıl dönümüydü.

Hartum’un yanı sıra Kassala, Port Sudan, Zeilangi, Ubayd, Madani, Gadaref, Atbara, Karima ve Dungula gibi diğer yerleşim yerlerinde de on binler sokaktaydı. Öğrenciler gösterilere okul kıyafetleriyle katıldılar.

Sudan Profesyoneller Birliği’nin önde gelen üyelerinden Dr Mohamed Nagi al-Asm, “Sudanlılar bugün sivil bir yönetime kavuşana kadar geri adım atmayacaklarını gösterdiler. Hiçbir silah onları taleplerini elde etmekten alıkoyamaz” dedi.

Bültene kayıt ol