Carola Rackete'ye özgürlük!

30.06.2019 - 12:52
Haberi paylaş

Akdeniz’de ölümden kurtardığı mültecilerle yaklaşık 16 gün boyunca limana giriş izni bekleyen Sea-Watch 3 yardım gemisinin kaptanı, önceki gece izinsiz olarak İtalya’nın Lampedusa Adası’na yanaştığı gerekçesiyle tutuklandı. Kaptan Carola Rackete, savaş gemisine direnmek ve limana izinsiz yanaşmakla suçlanıyor.

Günlerdir denizde bekleyen yardım gemisinin kaptanı Rackete, mültecilerin durumunun giderek kötüleşmesi üzerine limana girme kararı almış, bu durum yardım örgütü tarafından "Yeter! Şu anda Sea-Watch 3 Lampedusa limanına giriyor. Acil durum ilan etmemizin üzerinden neredeyse 60 saat geçti. Hiç kimse kulak asmadı. Hiç kimse sorumluluk almadı. 40 kişiyi güvenliğe taşıma görevi yine bize düşüyor, Kaptanımız Carola Rackete ve mürettebatına düşüyor" açıklamasıyla duyurulmuştu.

Gemi limana girdiğinde hem sevinç gösterileri hem de alkışlarla karşılanmış, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Sea-Watch'u 'korsan gemi' diye niteleyerek "Kanun kaçağı kaptan gözaltında. Korsan gemi ele geçirildi. Yabancı sivil toplum kuruluşuna büyük para cezası. Tüm göçmenler diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak. Görev tamamlandı" demişti. Sea Watch, izinsiz olarak İtalyan karasularına girdiği gerekçesiyle 50 bin Euro'ya kadar idari para cezası ve gemiye el koyulması riskiyle karşı karşıya.

Kaptan Rackete, bugün avukatı aracılığıyla bir İtalyan gazetesine verdiği demeçte “Durum umutsuzdu. Tek amacım bu bitkin ve çaresiz insanları bir an önce karaya çıkarmaktı. Canlarına kıymalarından korkuyordum” dedi.

Dünyanın her tarafından Rackete'ye destek yağıyor ve İtalyan temsilciliklerinin önünde protesto gösterileri düzenleniyor.

Rackete'ye özgürlük talebiyle düzenlenen imza kampanyasına katılmak için tıklayın.

Bültene kayıt ol