İsveç’te neo-naziler antifaşistlere saldırdı

02.06.2019 - 15:51
Haberi paylaş

İsveç'te neo-naziler, aralarında bir belediye meclisi üyesinin de bulunduğu Sol Partililere saldırdı.

Artı Gerçek'te yayınlanan Ahmet Tirej Kaya imzalı haber şöyle:

İsveç’teki son seçimlerde Sverige Sverigedemokraterna (SD-İsveç Demokratları) adlı aşırı sağcı partinin oylarını yükseltmesi ve parlamentoda kilit bir konuma gelmesiyle paralel bir şekilde ırkçı örgütlerin etkinliğinde ve yaşanan saldırılarda da artış gözleniyor.

Söz konusu örgütlerden biri olan Nordiska Motståndsrörelsen (NMR-Kuzey Ülkeleri Direniş Hareketi) üyeleri1 Haziran günü Lund şehrinde Vänsterpartiet (V-Sol Parti) üyelerine saldırdı.

6 kişi gözaltında

Düzenli olarak Lund merkezinde stant açan Sol Partililerin çalışma yapmak için geldiği alanda 10 kişilik NMR-nazister üyesi grup da propaganda eylemi gerçekleştiriyordu. Bir süre sonra ırkçı grup üyeleri Sol Partililere ve etraftakilere bir saldırı gerçekleştirdi. Gruba müdahale eden polis 6 kişiyi gözaltına aldı.

Orada bulunan Sol Parti Meclis Üyesi Hanna Gunnarsson yaşananları Kvällsposten adlı gazeteye şu ifadelerle anlattı: “Biz standımızı açmıştık. 10-15 dakika sonra gruptan birisi yanımıza geldi ve masamızı tekmeledi. Daha sonra güç kullanarak bayrağımızı indirdi. Yakınlarda bulunan polis iki kişiyi gözaltına alırken diğer grup üyeleri yaklaşık bir saat bekledi.” 

Daha sonra grubun saldırıya başladığını belirten Gunnarsson çevrede bulunan insanların yanlarına geldiğini ve Neo-Nazilerle tartışmaya başladığını söyledi. Gunnarsson saldırının kendilerine, göçmenlere, Yahudilere ve LGBTİ+’lara yönelik olduğunun altını çizdi. 

Fotoğrafçıya da şiddet

Irkçı grup, yaşananları belgelemeye çalışan fotoğrafçı Victor Pressfeldt’a da şiddet uyguladı. Pressfeldt Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yaşananlarla ilgili şunları ifade etti: "Lund’daki NMR üyeleri bir meclis üyesine, polislere, gazetecilere ve antifaşistlere saldırdı. Ben de bir Nazi tarafından karnıma sert bir tekme yedim. Ama yine de çok sayıda insanın Nazileri durdurmak için toplanması güzeldi. Korkmuyoruz. Onlara karşı mücadele ediyoruz.”

1 Mayıs'a saldırmak istediler

NMR üyeleri Göteborg kentinin Kungälv bölgesinde, 1 Mayıs kutlamalarına yönelik saldırı girişiminde bulunmuş ve polisle çatışmıştı. Kendi bayraklarıyla, kasklı ve kalkanlı olarak şehirde yürüyüş yapan ırkçı Neo-Nazilere karşı antifaşist kesimler de toplanmış ve sokaklar çatışma alanına dönmüştü. Yaşanan olaylarda 61 kişi gözaltına alınmıştı. 

(Artı Gerçek)

Bültene kayıt ol