İdlip’te insani kriz büyüyor, halk isyanda

31.05.2019 - 21:11
Haberi paylaş

Astana anlaşmasıyla “korunduğu” iddia edilen İdlip’te Esad güçleriyle Rusya sivilleri de hedef alan saldırılarını sürdürüyor. Halk ise bombardımanlara karşı protesto eylemi düzenledi.

Cuma günü İdlip’in Kafroma, Khan Sheikhoun ve Sefohen bölgelerine Rusya tarafından hava saldırıları gerçekleştirildi.

İdlip Medya Merkezi’nin verilerine göre perşembe günü 5, çarşamba günü 20 ve salı günü 23 sivil, Esad güçleriyle Rusya’nın saldırılarında öldürüldü.

Ayrıca, rejim ve Rus güçleri, son bir ayda İdlip’te 8 hastaneyi bombaladılar. Bu kliniklerin koordinatları, bölgede çalışan sivil toplum örgütleri tarafından Birleşmiş Milletler’e “çatışmayı azaltma mekanizması” için, buraların hedef alınmaması amacıyla verilmişti.

Kitle gösterileri

Suriyeliler, Türkiye sınırına yakın Atmeh kampı civarında, bunun dışında Hama ve Halep’in bazı yerlerinde, saldırılara ve ölümlere karşı gösteriler düzenlediler.

Beşar Esad ve Vladimir Putin karşıtı sloganların atıldığı Atmeh’deki gösteride, Türkiye’den bombardımanları durdurması istendi. Eylemciler, “uluslararası topluma” seslenirken de Batılı hükümetlerin mülteci alerjisine seslenerek, bombardımanlar durmazsa milyonlarca mültecinin Batı’yı “işgal edeceğini” pankartlarına yazdılar.

Bombardımanların altında insani kriz büyürken, İdlip'teki sivillerin olası kaçış noktalarından Türkiye sınırı kapalı, Afrin'e geçiş ise kontrol noktalarındaki engellemelerle oldukça kısıtlanmış durumda.

Astanacılar anlaşamadı

Türkiye, Rusya ve İran’la birlikte “Astana” üçlüsünü oluşturuyor. Bu grup, İdlip’te “güvenli” bölgeler yaratmayı hedefliyordu. Türkiye de bu konuda garantör olmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, perşembe günü Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, İdlip'te bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini ifade etmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede ayrıca Esad rejiminin İdlip'in güneyinde ağırlıkla sivilleri hedef alan saldırılarında daha fazla can kaybının önüne geçmek ve Türkiye'nin sınırlarına yönelik artan göç riskini bertaraf etmek gerektiğini belirtti.

Erdoğan'ın ateşkes talebiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise "İdlip'te gerçekten ateşkese ihtiyacımız var. Bunun için yapılması gereken de teröristlerin sivil hedeflere ve askerlerimizin olduğu tesislere ateş açmasını durdurmak" dedi. Rus sözcü, "Bu Türkiye tarafının sorumluluğu" diye ekledi.

Bültene kayıt ol