Trump mültecilere “hayvan” dedi

31.05.2019 - 20:48
Haberi paylaş

ABD’nin trilyoner kapitalist başkanı Donald Trump, bir kez daha göçmenlerle ilgili ırkçı yorumlarda bulundu.

Basına konuşan Trump, göçmenleri hiç görülmemiş bir hız ve oranda sınır dışı ettiklerini anlatırken “Ne kadar kötü insanlar olduğuna inanamazsınız. Bunlar insan değil hayvanlar” dedi.

ABD’nin cinsiyetçi, ırkçı ve homofobik başkanı, dünyadaki en aptalca göçmen yasalarının ABD’de bulunduğunu söyleyerek, bunları “zayıf kanunlar” olarak tanımladı.

Yasa dışı vergi

Trump, göçmen akınının sorumlusu olarak gördüğü Meksika’yı gümrük vergileriyle cezalandırmayı hedefliyor.

Buna göre, Meksika'dan ithal edilen tüm ürünlere yüzde 5 ek vergi getiriliyor. Bu miktar Ekim ayına kadar her ay %5 artarak toplamda %25'e kadar yükselecek.

Yeni vergiler 10 Haziran’da yürürlüğe konulacak.

Meksika hükümeti, Trump'ın duyurduğu ek vergi kararını "bir felaket" diye nitelendirdi. Trump ise “Herkesin bildiği gibi, ABD, Meksika’dan yasa dışı bir şekilde gelen yüz binlerce kişi tarafından işgal edilmiş durumda” dedi.

Duvar planı tutmamıştı

Trump, Meksika ile ABD arasındaki sınıra duvar örmek istiyor. Ancak bu duvarın parasını Meksika’dan alma sözü gerçekleşmediği gibi, ABD Kongresi’nde de duvarla ilgili bütçe onaylanmayınca aylar süren bir hükümet krizi oluşmuştu.

Meksika, ABD’nin mal ve eşya ithalatı konusunda üçüncü büyük ortağı. Geçtiğimiz yıl Meksika’dan 346,5 milyar dolarlık mal ithal edildi.

Mart ayında ABD güvenlik güçleri güney sınırında 100 bin kişiyi ya gözaltına aldı ya da ülkeye girişlerini engelledi. Bu sayı, son 12 yılın rekoruydu.

Hem göçmen hem hayvan düşmanı

İşçi sınıfının ve tüm ezilenlerin düşmanı olan Trump, göçmenler gibi hayvanlara da karşı.

ABD başkanının Tarım Danışma Komitesi’nde yer alan Forrest Lucas, “Protect the Harvest” adlı lobi grubunun sahibi. Aynı zamanda petrol patronu olan Lucas, “radikal hayvan hakları aktivizmine karşı mücadele” adı altında hayvanları koruyan yasal düzenlemelerin esnetilmesi veya kaldırılması için uğraşıyor.

Daha bugün, Trump’ın örgütçülerinden birinin, bir multimilyoner olan Ed Reitkopp’un evinde 136 köpeği berbat koşullarda barındırdığı ortaya çıktı. Reitkopp “hayvanlara zulüm” suçundan ceza aldı.

Bültene kayıt ol