Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası'na karşı yapılan eyleme katılan devrimci sosyalist aktivist Mustafa Korkmaz, izlenimlerini yazdı:
Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası, Frankfurt'ta 185 m yüksekliğinde, 1.3 milyar Euro harcanarak yapılan yeni binasının açılışını yaparken, 20 binin üzerinde antikapitalist, bu açılışı protesto etmek için sabahın 06:00'sından akşamın geç saatlerine kadar sokaktaydı.
Basın, bir iş gününde bankaların diktasına karşı Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa gibi birçok avrupa ülkelerinden gelen 20 bin kişilik kitlenin katıldığı bu eylemi daha çok yanan araba ve kırılan camlar yanıyla ilgilenirken, Gezi sürecinde Recep Tayyip Erdoğan ve diğer sorumluların tavırlarını hatırlattı. Onlar da günlerce cam, çerçeve diye dertlenmişlerdi.
AMB, Avrupa Birliği'nin en güçlü örgütü. Orada planlanıp uygulamaya konulan konseptlerle çeşitli Avrupa ülkelerinde milyonlarca insan işini kaybedip yoksulluğa itiliyor; eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar lüks hâline gelirken zenginler daha zengin olabiliyorlar.
Daha günler öncesinden başlayarak 18 Mart'ta Frankfurt'ta çatışmaların olacağı, bir iç savaş ortamına benzeyeceği propagandası yapıldı. Protestoların olacağı mahallelerde okullar tatil edilirken, işyerlerinin kapalı kalması tavsiyesi yapıldı.
Gösterilere katılacak olanlardan "tehlikeli", "yakıp yıkmaktan başka dertleri olmayan maceracılar" olarak söz edildi.
Ardından 9400 polis, çeşitli şehirlerden 29 TOMA hazır hâle getirildi. AMB'nin etrafı 100 km. dikenli tel ile sarıldı ve gerçekten de bir iç savaş ortamı görünümü sağlandı.
Çarşamba günü AMB'nin yeni binasının olduğu mahalleye giriş çıkışlar durduruldu. Sabahın erken saatlerinde yollara dökülen aktivistler, polis provakasyonları ve müdahalesi ile karşılaştılar.
Ardından gerilen ortamda, polis, gaz ve coplarını kullanarak aktivistlere saldırıp birçok noktada onları çembere aldı. Polis karakoluna atılan taşlar, basında "karakol basıldı" diye yayılırken, çeşitli yerlerde polis arabaları yakıldı.
Polis tam da bu resimleri beklermişçesine, yanan arabayı söndürmek yerine, yanan arabanın yanına park etmiş olan diğer arabalarında yanmasını bizlerle birlikte izledi.
Yanan birkaç araba, kırılan cam ve yakılan çöp bidonlarının görüntüleri basına dağıtılırken, radyo ve televizyonlardan, Frankfurt'un şiddete teslim edildiği haberi yayıldı.
Tüm bu görüntü ve yayınlara rağmen, antikapitalist aktivistlerin sayısı ilerleyen saatlerde artarak sürdü.
Sendikaların da örgütlenmesine katıldığı miting alanı tıka basa dolarken, yürüyüşe geçildiğinde sayıları 20 binin üzerinde olan kitle ile şehrin ana caddeleri dolup taşmıştı.
Aktivistlerle yapılan değerlendirme toplantısında, bundan sonraki hedefin İspanya'da, İtalya'da ve daha birçok Avrupa ülkesinde tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi solun güçlenmesi ve "Başka bir Avrupa" talebi ile sermayenin Avrupa'sına karşı daha kitlesel mücadele edilmesi kararlaştırıldı.
Mustafa Korkmaz, Marksist.org/Frankfurt