Doğalgaza milliyetçi isim

30.05.2019 - 16:30
Haberi paylaş

ABD yönetimi, Avrupa'ya ihraç edeceği doğalgaza "özgürlük gazı" adını verdi.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, 2 Mayıs'ta Brüksel ziyareti sırasında "Amerika, Avrupa'ya doğalgaz ihracatını iki katına çıkaracak. ABD, kıtaya yeni bir özgürlük formu sunuyor. Ama bunu bu kez genç Amerikan askerleriyle değil, sıvılaştırılmış doğal gazla yapıyoruz" demişti.

28 Mayıs'ta Teksas'tan çıkan gazın ihracına onay verilmesiyle ilgili bakanlık duyurusunda "özgürlük gazı" ifadesi kullanıldı.

Fosil Yakıtlardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Steven Winberg de "ABD'nin bu yıl doğal gaz üretiminde yeni bir rekor kırdığı dönemde Enerji Bakanlığı, özgürlük moleküllerinin dünyaya ihraç edilmesine izin veren etkili bir mevzuatın oluşturulması için elinden geleni yapıyor" dedi.

Doğalgaza gaza yeni bir isim verilmesi, ABD'nin Avrupa üzerinde artan baskısının ürünü.

2018 Temmuz'unda Brüksel'de toplanan NATO zirvesinde açıklamalar yapan ABD Başkanı Trump, Rusya ile petrol ve doğalgaz anlaşmalarına "uygunsuz" demiş ve şöyle devam etmişti: "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya'nın bir esiri."

2. Dünya Savaşı'na gönderme yapan "Özgürlük gazı" ifadesi, ABD ordusunun askeri müdahale ve işgallerine verdiği ismi taşıyor. Trump'ın  benimsediği emperyalist politikanın merkezindeki ekonomik saldırganlığa da işaret ediyor.

ABD Enerji Bakanlığı, "özgürlük gazını" temiz bir enerji kaynağı olduğunu ileri sürüyor. Ancak doğalgaz, petrol ve kömür gibi fosil yakıt. Kullanılması sonucu, küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit gazı açığa çıkıyor.

"Özgürlük gazı" ifadesinin mucitleri, küresel iklim değişikliğine dönük tedbirlere karşı çıkıyor.

Bültene kayıt ol