İtalyan liman işçileri, Yemen’e silah taşıyan gemiyi yüklemeyi reddetti

21.05.2019 - 08:07
Haberi paylaş

İtalyan sendikaları, Suudi Arabistan'ın Yemen savaşını protesto etmek için silah taşıyan bir Suudi gemisini yüklemeyi reddetti. Liman işçileri, geminin Cenova'daki limandan ayrılması talebiyle greve gitti.

Evrensel'in Russia Today’den aktardığı habere göre, Suudi Arabistan gemisi Bahri-Yanbu'nun günün sonuna kadar Cidde'ye gitmesi beklenirken, teslimat geç kaldı. Geminin İtalya'da tamamen yanaşmasına engel olmak için yapılan başarısız girişimlerden sonra, limana vardığında pankart ve protestolar ile karşılama yapıldı.

İşçilere, malzemelerin Yemen'deki sivil topluma karşı kullanılacağından korktukları için gemiye yüklenmesine karşı çıkan insan hakları savunucuları da destek verdi. Eylemde savaş ve silah ticaretine karşı dövizler taşındı.

Sendika liderleri, “Yemen'de olan bitenler konusunda suç ortağı olmayacağız” dedi. Liman yetkilileri, protestocuların askeri amaçlarla kullanılacağını düşündükleri jeneratörlerin gemiye alınmasını engellenmiş olduğunu, ancak bazı önemli olmayan malların hâlâ yükleneceğini açıkladı. Sendika liderleri durumu konuşmak üzere limanın yöneticileriyle buluşacak.

Gemi, Belçika'da silahlarla doldurulmuştu. Ancak benzer bir protesto sonucu Fransız limanında ilave silah alması engellendi.

BM, Suudi liderliğinde sürdürülen dört yıllık savaşı bugün dünyanın en kötü insani felaketi olarak nitelendiriyor. Bu yıl sonunda savaş sonucu ölümlerin 230 bine varması bekleniyor.

Bültene kayıt ol