Venezuela’da bir grup asker darbe girişimi başlattı

30.04.2019 - 13:04
Haberi paylaş

Venezuela hükümeti muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını duyurdu.

Venezuela’da darbe girişimi başladı. Hükümet, bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimini bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

ABD destekli muhalefetin lideri Juan Guaidó ise başkent Caracas yakınlarındaki bir askeri üste askerlere darbe çağrısı yaptığı bir video yayınladı. Guaidó, “Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezüella halkının desteğine güveniyor” dedi.

-Guaidó'nun orduyu ve halkı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı ayaklanmaya çağırmasının ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu ülkedeki durumu takip ettiği belirtildi.

-Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Guaido'ya destek verirken "askerleri ve Venezuela halkını, diktatörlüğe ve Maduro'nun gasbına karşı çıkarak tarihin doğru tarafında durmaya" davet etti.

-İspanya Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa hiçbir askeri darbeyi desteklemediklerini belirterek demokratik seçim çağrısında bulundu. 

-Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo ülkesinin Venezuela'da "demokratik geçiş sürecini" desteklediğini ve ordunun da bunun bir parçası olması gerektiğini belirterek darbeyi savundu.

-Türkiye'den ilk açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Demokratik olmayan yöntemlerle meşru hükümetleri değiştirme girişimlerine karşıyız. Ülkedeki sorunların diyalog ile çözümünden yanayız. Venezuela halkının daima yanındayız. Haberlerden endişe duyuyoruz" 

Ayrıntıları aktarmaya devam edeceğiz.

Bültene kayıt ol