Sarı Yelekliler kapitalizme karşı sokakta

21.04.2019 - 16:26
Haberi paylaş

Sarı Yelekliler hareketi dün 23. haftada bir kez daha Fransa'nın birçok noktasında eylemler yaptı.

On binlerce gösterici sokağa çıkarken, Fransız devleti son haftalardaki sert saldırılarına devam ediyor. 

Toplamda 115 noktada eylem olurken, 227 gösterici gözaltına alındı.

Sarı Yelekliler hareketi, kendiliğindenliğinin yanında örgütlenmesini de geliştirmek için çaba sarf ediyor. 5-7 Nisan tarihleri arasında, Sarı Yelekliler'in ikinci ulusal çaptaki meclis toplantısı gerçekleştirildi. Ocak'ta yapılan ilk buluşmaya 70 yerden delegeler gelmişti. Bu kez 200 farklı yerden seçimle belirlenen temsilciler, hareketin geleceğini tartışmak için buluştu.

"Meclislerin meclisi" liman kenti St. Nazaire'de, en az 700 katılımcıyla toplandı. Meclis, halkı, "birlikte yeni bir ekolojik ve halkçı hareketi yaratmak için mevcut sisteme karşı çıkmaya" çağırdı.

Üç günlük buluşma, mücadeleyi uzun soluklu kılmak, yeniden örgütlemek ve stratejik hâle getirmek amacıyla yapıldı. Sarı Yelekliler yaşanacak bir ücret ve emeklilik maaşı, sosyal hizmetlerin ve kamu hizmetlerinin yeniden sağlanması, çevreyi korumak için yoksullara getirilen vergiler yerine zenginlerin vergilendirilmesi ve bu süreçte "demokrasinin yeniden keşfedilmesi" amaçlarını koruyor.

Ayrıca, İkinci Meclis toplantısı, "hayat standartlarımızı iyileştirmek, özgürlüklerimizi ve haklarımızı yeniden inşa etmek ve eşitsizliğin, adaletsizliğin ve ayrımcılığın tüm formlarını saf dışı bırakmak için" dayanışmanın ve insan onurunun geçrek olması için sistemin değişmesi gerektiğini saptadı. Sarı Yelekliler "Küresel bir sistemle mücadele ettiğimizin farkındayız ve kapitalizmi terk etmemiz gerektiğini düşünüyoruz" diye saptadı.

Bültene kayıt ol