Sudan'dan görüntüler: Devrim ezilenlerin festivali

15.04.2019 - 08:56
Haberi paylaş

Sudan'daki ayaklanmanın içinden en güzel görüntüleri derledik.

Sudan’ın 30 yıllık darbeci diktatörü Ömer El Beşir, Aralık ayında başlayan eylem dalgasının sonunda ordu karargahı önünde bir hafta süren eylemler sonucu devrildi.

11 Nisan’da devrilen El Beşir’in ardından yönetime el koyduğunu duyuran Savunma Bakanı Avad bin Avf da halkın sokağa çıkma yasağına rağmen eylemlere devam etmesi sonucu ertesi gün devrildi.

Avf’dan bir gün sonra da İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş istifa etti. Halk hâlâ sokaklarda. Derhal demokrasiye geçilmesini ve iktidarın tamamen sivillere bırakılması talep ediyor.

Sudan devriminden derlediğimiz görüntüler, Lenin’in “Devrim ezilenlerin festivalidir” sözünü bir kez daha haklı çıkarıyor.

Ordu karargahı önünde coşkulu ve kararlı bekleyiş sürüyor (14 Nisan)

11 Nisan’da El Beşir’den sonra iktidarı devralan Savunma Bakanı Avad bin Avf yönetime el koydu. Askeri Geçiş Konsey Başkanı olan Avf yönetimde iki yıl kalacağını duyurduğu Konsey'in anayasa çalışmalarını askıya alarak Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerini de feshettiğini ilan etti. Ancak halkın sokağa çıkma yasağına uymayarak eylemlere devam etmesi üzerine 12 Nisan’da, yani sadece 24 saat sonra, istifa etmek zorunda kaldı. İstifa haberi alan kitleler sokakta zaferlerini “İkisini de devirdik, sadece iki günde” sloganları atarken:

Ordu karargahı önünde yapılan eylemlerde, gece nöbet tutanlar ayrılırken sabah eylemleri sürdürmek için gelen kitleler yer değiştiriyor. Bu arada "gecenin isyancıları" sloganları atılıyor (12 Nisan gece):

El Beşir istifa ettikten hemen sonra iktidarı alan Askeri Geçiş Konsey Başkanı Avad bin Avf karşıtı gösteriler (12 Nisan gündüz):

Ordu karargahı önündeki eylemlerin 7. günü, aynı zamanda El Beşir’in istifa ettiği ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği gün. Hartum’daki ordu karargahı önünde kitleler “tüfek yerine keman getir” sloganı atıyor ve koro hâlinde “başını dik tut, törenlerimiz yürümeye devam ediyor” diyorlar (11 Nisan):

Sokağa çıkma yasağına karşı direniş (11 Nisan)

El Beşir karşıtı gösterilerde kadınlar "Hayatlarımızı ellerinize bırakmayacağız" sloganları atıyor:

Hazırlayan: Özdeş Özbay

Sudan'daki gösterilere kadınlar önderlik ediyor

(Video) Sudan halkı mücadeleyi sürdürüyor: Cuntanın başı istifa etti

Sudan’da halk orduyu istemiyor: “Birincisi düştü, ikincisi de düşecek”​

Bültene kayıt ol